שחיקת סחוס: המדריך המפורט ביותר באינטרנט

תוכן עניינים:

השנים שחולפות עלינו בעולם לא עושות טוב עם הגוף שלנו. הוא מתעייף, נשחק ומאבד מאיכות התפקוד שלו. כ- 10% מהאוכלוסיה מעל גיל 65 סובלת משחיקה של הסחוס במפרקי הברכיים. למה הדבר הזה קורה? איך מטפלים בתופעה והאם יש דרך למנוע את שחיקת הסחוס? ננסה לבדוק את כל הנושאים הללו כאן במדריך המיוחד שהכנו עבורכם.

מה זה סחוס ואיך בנוי מפרק?

מפרק הברך בנוי בכדי לאשפר תנועה חלקה ויעילה מצד אחד ויציבות בעת דריכה ונשיאת משקל יציבה מצד שני. מפרק הברך הינו המפרק המחבר בין עצם הירך ועצם השוק (ראו תמונה למטה). הפיקה משמת כמנוף לשריר הארבע ראשי שמיישר את הברך. מפרק הברך בנוי כשני משטחים – משטח פנימי ומשטח חיצוני שביניהם נמצאות רצועות הצולבות – הקדמית והאחורית. משני צידי המפרק נמצאות שתי רצועות מיצבות צידיות שתפקידן לייצב את הברך מפני עומסים פנימה והחוצה. הסחוס הינו משטח חלק המצפה את משטחי המגע בין שתי העצמות וליצור תנועה חלקה וקלה בין העצמות.

מפרק ברך
מפרק ברך

הברכיים שלנו הם למעשה האזור אשר נושא הכי הרבה ממשקל גופינו. כאשר אנחנו מתאמצים ועושים פעולות כמו ריצה או קפיצה, העומס המוטל על הברך עשוי להגיע עד ל- 500 ק"ג.
ברבות הזמן, לאחר שנים רבות של מאמץ ועומס המוטל על הברך הסחוס מתחיל להישחק. השחיקה מסבה כאבי ברכיים עזים המגבילים את התנועה. השחיקה של הסחוסים גורמת לתהליך דלקתי, כאבים והצטברות של נוזלים בברך.

 

מה גורם לשחיקת סחוס?

כאמור למפרקים בגופינו ישנם סחוסים שתפקידם להוות משטח החלקה של המפרק ובכך לאפשר תנועה חלקה בין העצמות במפרק. כפי שכבר ציינו, בעקבות שימוש ממושך במפרק, הסחוס נשחק. במצב כזה העצם שנמצאת מתחת לסחוס נעשית חשופה. מה שגורם לחיכוך בין העצמות. הדבר גורם לדלקת וכמו כדור שלג מתגלגל עקב הדלקת חלה החמרה בשחיקה של הסחוס, התפקוד נעשה מוגבל, נוצרים כאבים והבעיה רק הולכת ומחריפה.
בנוסף לכל זה, אנשים הסובלים מכאבי ברכיים בעקבות שחיקת סחוס הולכים בצורה לקויה מתוך רצון להימנע מכאבים, מה שגורם לחוסר סימטריה בשרירים, כיווץ של השרירים וכך גם חולשה שלהם.

בסרטון: פרופ' אמיר הרמן על שחיקת סחוס בברך

שחיקת סחוסים: תסמינים

ישנה שורה של תסמינים המאפיינים שחיקה של סחוס הברך:

[table id=2 /]

טיפול טבעי בשחיקת סחוס

מטרתה של פעילות גופנית מתאימה היא להחזיר למפרק את השליטה של השרירים וכך לחזק אותם. חשוב להבין שאין למעשה דרך לחזק את השריר בלי לדאוג לשיפור של השליטה השרירית. ברבים מהמקרים החולה מתקשה להתמיד בפעילות גופנית וזאת בגלל הכאבים הכרוכים בכך. מעבר לכך כולנו יודעים עד כמה קשה לשלב את הפעילות הגופנית בלו"ז העמוס שלנו. עם זאת, כאשר מבינים את החשיבות שבדבר, ההתייחסות עשויה להיות שונה.
נעליים מתאימות עשויות אף הן להועיל מאד כאשר התאמה נכונה של נעל, עשויה להקל על הכאבים. הנעליים אמורות להיות עם בולמי זעזועים כאשר הסוליה צריכה לתמוך בקשתות של כף הרגל. נעלי עקב לא מומלצות כי הם רק יחריפו את כאבי הברכיים.
מעבר לכל זה יש גם טיפולים טבעיים שונים ומאכלים שונים שלא כולם הוכחו כיעילים והם נחשבים כתרופות סבתא. אך כמו בכל תרופת סבתא, תמיד שווה לנסות. אם לא יועילו הם לא יזיקו.

תרופות סבתא לשחיקת סחוס

ברשימה הזו של תרופות הסבתא יש תבלינים שונים כמו כורכום או ג'ינג'ר אותם אפשר לצרוך בתוך המזון או כתוספי תזונה. כך גם יש שמנים שונים וכן משחות טבעיות לעיסוי המבוססות על שמן קיק, נבט חיטה, כורכום וחמאת עיזים אותם יש לערבב וליצור את המשחה. כך גם יש כאלה הממליצים על קומפרסים של עלי כרוב וכן הלאה. בשחיקת סחוס טיפול טבעי עשוי להקנות הקלה זמנית ובהחלט כדאי ושווה לנסות.

קראו עוד באתר מדיקו על הטיפול בשחיקת סחוס ללא ניתוח

אילו מפרקים בעצם נפגעים?

שחיקת סחוס היא למעשה מחלת פרקים שכיחה הפוגעת כמעט בכל אחד המגיע לגיל מבוגר. שחיקת סחוס היא תהליך ניווני שמתרחש במפרקים שנושאים משקלים גדול כמו הירכיים או הברכיים. גם טראומה קודמת במפרק היא גורם סיכון לשחיקה של המפרק.
שחיקה קיימת גם במפרקים קטנים יותר כגון מפרקי האצבעות או מפרק הכתף. מפרקים אלו למרות שהם מפרקים שאינם נושאים את משקל הגוף, נשחקים בשכיחות גבוהה. מפרקים נוספים שמפתחים סימני שחיקה הם מפרקי הגב. למעשה חלק מכאבי הגב מקורם בשחיקה של המפרקים בין החוליות. זהו גורם שכיח מאוד לכאבי גב והטיפול בו שונה מהטיפול בכאבים על רקע פריצת דיסק.

ראו גם: שחיקת סחוס בירך

כיצד למנוע שחיקת סחוסים?

ישנם דרכים וכללים למנוע את הסיכונים להיווצרות אוסטאוארתריטיס. אנשים שחושבים על בריאותם ועל עתידם יקפידו על הכללים הללו באדיקות וכתוצאה מזה ייהנו מאיכות חיים וירידת השכיחות של פגיעה בסחוס.

  • פעילות גופנית קבועה – חשוב להקפיד על פעילות גופנית מתונה ועקבית בצורה שלא תשפיע לרעה על שחיקת הסחוס. הדבר חשוב להפעלה של המפרקים ולהזנה של הסחוס.
  • משקל גוף תקין – חשוב להקפיד על משקל גוף תקין כדי להפחית עומסים מהברכיים והירכיים.
  • תזונה נכונה –נכונה ומותאמת תתרום לאורח חיים בריא שמשפיע על כל איברי הגוף ובכללם הסחוסים. .
  • שמירה על הגב – חשוב לשמור על הגב בעזרת ישיבה נכונה, התכופפות נכונה והרמה נכונה של חפצים כבדים מהרצפה.
  • הפסקות מנוחה – אנשים שעוסקים במשך שעות רבות ביום בעבודה עם תנועות שחוזרות על עצמן כמו למשל עבודות מחשב, חייבים לבצע הפסקות מנוחה כדי לשחרר את השרירים ואת המפרקים.

פרופ' אמיר הרמן

מהם הטיפולים הקיימים לשחיקת סחוס?

בשלבים הראשונים, מנסים תמיד טיפול שמרני בשחיקת סחוס בברך ללא ניתוח.
הטיפולים כוללים –

  1. טיפול בשחיקת סחוס על ידי הורדה במשקל הגוף.
  2. תרגילים לשחיקת סחוס בברך ופעילות גופנית בליווי של איש מקצוע כמו פיזיותרפיסט. תרגילים הכוללים חיזוק של השרירים סביב המפרק, שיפור היציבה – אלו תרגילים שיפחיתו ויאזנו את העומס על המפרק.
  3. טיפולים פיזיקאליים שונים כמו חימום הפרקים הנוקשים, טיפול בלייזר, חימום עמוק על ידי אולטרסאונד, רחצה במים מינראליים, טיפול הידרותרפיה ועוד.
  4. תרופות – ניתן לעשות שימוש במשככי כאבים. נוגדי כאבים ודלקת הינן תרופות חשובות מאוד להתמודדות עם שחיקה. התהליך הדלקתי הוא הכואב לחולים. והפחתה של התהליך הדלקתי תורמת רבות לשיפור בכאבים המפרק.
  5. הזרקות – במסגרת הטיפולים התרופתיים יש את ההזרקות השונות שמקלות מאוד על הכאב ולעיתים אף ממתנות את הידרדרות המצב. מדובר בזריקות סטרואידים או הזרקות של טסיות או חומצה היאלורונית. אלו תורמים רבות למשך פרקי זמן ארוכים.
  6. ניתוח – במקרים אשר בהם כל הטיפולים הטבעיים או השמרניים לא מועילים, אפשר לשקול הליך ניתוחי.

ניתוח החלפת ירך וברך בעזרת רובוט

במצב מתקדם של שחיקת סחוסים, כאשר אין כבר יותר איך לעצור את ההידרדרות והחולה סובל מקשיים משמעותיים בהליכה ותנועה, כדאי לבדוק את האפשרות של החלפת ירך או החלפת ברך.
בכל שנה נערכים אלפי ניתוחים בארץ לצורך החלפת ברך וגם ירך. עד לפני זמן לא רב הניתוחים הללו נערכו באופן מסורתי על ידי המנתח שניהל את כל התהליך. מסתבר שכתוצאה מהניתוחים הללו היו הרבה מאוד חולים שלא באמת קבלו את המענה שציפו שלו. הם המשיכו לסבול מכאבים שונים ולא ראו כל פתרון לבעיה שלהם.

כיום הטכניקות הניתוחיות טובות יותר ומאפשרות דיוק מירבי במיקום של המשתל. הטכניקה הניתוחית של החלפת ברך קינמטית בסיוע רובוט שואפת להחזיר את ציר התנועה הטבעי של הברך. על ידי כך ניתן להפחית את הפגיעה ברקמה הרכה סביב הברך. ביצוע הניתוח בסיוע רובוט מגביר את הדיוק של המנתח. זו הסיבה שכיום בוחרים כול מי שסובל ממחלת אוסטיאוארתריטיס לעבור את הניתוח הזה של החלפת הברך בעזרת ניתוח רובוט.
הרובוט מסייע למנתח לתכנן את מהלך הניתוח וכך הוא מתבצע על ידי מנתח אך בשליטה משותפת של הרובוט. אם המנתח יסטה מתוואי הניתוח, הסכין או המסור פשוט לא ישתפו פעולה. מה שמבטיח תוצאות מדויקות יותר של ההליך הניתוחי.

בסרטון: שלב אחרי שלב בניתוח החלפת ברך עם פרופ' אמיר הרמן

שחיקת סחוס ביטוח לאומי

חשוב לדעת שבכל מה שקשור לפגיעה פיזית שמשפיעה על כושר ההשתכרות של החולה, כאשר הליקויים מהם הוא סובל אינם מאפשרים לו לעבוד ולהשתכר כפי שהיה עד לזמן הפגיעה הרי שיש בהחלט סיכוי שהביטוח הלאומי יכיר במצב של המבוטח והוא יקבל אחוזי נכות בהתאם למצבו, מה שיאפשר לו להמשיך ולהתקיים בכבוד הודות לקצבה המגיעה לו.
לא תמיד יהיה זה כל כך קל ופשוט לשכנע את הביטוח הלאומי בדבר הפגיעה. אך כאן ישנה אפשרות להיעזר באנשי מקצוע מהתחום הזה של מימוש זכויות רפואיות. כך אפשר יהיה להגיע למיצוי הזכויות והפיצויים המגיעים למבוטח בגין הפגיעה ממנה הוא סובל.

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​