זריקת PRP לברך: תשובות לכל השאלות

תוכן עניינים:

קיימת אי בהירות רבה בכל מה שקשור לנושא של זריקת PRP לברך. מטופלים לא יודעים מה היתרונות של של הזריקה, איך הטיפול מתבצע, האם זה כואב וכמובן גם כמה זה עולה.
פרופ' אמיר הרמן כאן כדי לעשות סדר בעניין ולהסביר לכם את כל מה שחשוב לכם לדעת לפני שתחליטו האם אכן כדאי לכם ללכת על הטיפול ועל הזריקה מהסוג הזה.

מה זה בכלל PRP?

טיפול בזריקות PRP – (Platelet rich plasma) זהו טיפול הנעשה על ידי לקיחת דם מהמטופל והפרדת הטסיות וחומרי הצמיחה שנמצאים בפלזמה. כאשר מזריקים את זריקות ה – PRP במקרים של פציעות, מאיצות הטסיות העשירות בחומרי גדילה את תהליכי הריפוי והתוצאות הן ריפוי מהיר, הפחתת כאבים ויכולת תפקוד שהולכת ומשתפרת.

זהו החומר שמרכיב את הזריקות. זריקות PRP שימשו במהלך השנים במגוון גדול של שימושים. הן לטיפולים קוסמטיים כמו הצערת העור, טיפול לנשירת שיער והן לשימוש וטיפול בפציעות הקשורות לשלד שריר. מדובר בשיטה שהפכה להיות מאוד שימושית ומאוד פופולארית בכל התחום האורתופדי. מדובר בשיטה ייחודית בכך שמזריקים את המרכיבים של המטופל עצמו רק בריכוז גבוה. זו זריקה המועילה למגוון סוגים של בעיות שלד כמו פציעות ספורט או פגיעות ניווניות וכן הלאה.

למי מתאים זריקת PRP לברך?

זריקת PRP היא זריקה שיש בה פוטנציאל טוב לעידוד תהליכי הריפוי של מחלות ושל פציעות מסוגים שונים. אנשים שסובלים מפציעות ספורט יכולים להפיק תועלת רבה וריפוי בעזרת הזריקות. כך גם אנשים הסובלים ממחלות ניווניות ושחיקה שונות, יכולים אף הם ליהנות מהטבה משמעותית הודות לשימוש בזריקות המועילות לריפוי הרקמות, התחדשות התאים וחזרה לתפקוד בלי כאבים.

באילו מצבים מומלץ לשקול זריקת PRP לברך?

  • פציעות ספורט שעשויות להתרחש במפרקים השונים. קרעי שריר, קרעי מניסקוס או מתיחת רצועות – בפציעות אלו יש הטבה מהירה יותר עם הזרקת PRP.
  • פגיעות ניווניות בעיקר באזור הברכיים או הירכיים – שחיקה של סחוס
  • קרעים קלים – Plantar Fasciitis
  • נזקים בגידים
  • דלקות בגיד האכילס.
  • דלקת בבורסה של הירך
  • דלקת באינרציה של הגידים במרפק

תוך כמה זמן נרגיש בשינוי במפרק הברך?

השינוי במפרק לא יקרה בבת אחת אבל אפשר יהיה לראות מהר מאוד כי אכן המקום מתחיל להחלים ועם כל יום שיעבור החולה יחוש טוב יותר.

5 יתרונות של זריקת PRP לברך

יש כמה וכמה יתרונות משמעותיים לטיפול הנעשה באמצעות זריקות ה – PRP כפי שנמנה להלן.

  1. ריפוי טבעי – הזריקה כאמור מבוססת על ריכוז של טסיות דם המופקות מנוזל הדם הטבעי של האדם. בגלל שמדובר בנוזל שהוא עשיר בפלזמה הרי שזה מאיץ את העלייה בחידוש התאים. אלו מציפים את האזורים הפגועים מה שמעודד צמיחה מחדש של התאים תוך האצה של תהליכי הריפוי המתרחשים באופן טבעי בגוף.
  2. משאב נוח – כדי להזריק את הפלזמה, לא צריך להפיק תרופה יקרה מחומרים מורכבים במעבדות מיוחדות. כל מטופל יש לו את הדם שלו אשר ממנו ניתן להפיק את הזריקה. באמצעות טסיות הדם של החולה שאחראיים על קרישת הדם, מייצרים את הזריקות שמעודדות את הצמיחה החדשה של התאים מה שמוביל לריפוי שנעשה בצורה הכי טבעית שרק יכול להיות.
  3. תהליך פשוט וקל – כל הטיפול הוא פשוט וקל. מדובר בסך הכול בבדיקת דם של החולה עצמו כאשר לשם הכנת החומר יש צורך במבחנות וצנטרפוגות המעבדות ומפרידות את הדם לסוגים השונים.
  4. טיפול מדויק – זריקות PRP המוזרקות לברכיים או לכל מפרק אחר נעשות בצורה מאוד מדויקת תוך שנעשה שימוש באמצעי דימות וזאת כדי להפיק את מלוא התועלת מההזרקה ולהבטיח כי אכן תתקבלנה התוצאות הרצויות.
  5. הליך מהיר – לרוב נעשה הטיפול תוך זמן קצר כאשר לאחר כחצי שעה הטיפול מסתיים. המטופל יוכל לשוב לשגרת יומו הרגילה.

יתרונות זריקת PRP לברך

האם PRP כואב?

טיפול זריקות PRP הוא לא טיפול כואב מלבד אולי הזריקה עצמה שדומה לכל דקירה של בדיקת דם. לרוב לא נשארות תופעות לוואי כלשהן מלבד מעט אודם לעיתים, נפיחות קלה ולא מעבר לזה.

איך הטיפול מתבצע בפועל? שלב אחרי שלב

  1. לקיחת דם מהמטופל כמו בבדיקת דם רגילה. לרוב דרך הווריד שביד.
  2. מכניסים את הדם לתוך מבחנה צנטריפוגלית שמסובבת אותה במהירות רבה כאשר מזוקקות ממנה טסיות הדם משאר המרכיבים שיש בדם.
  3. מתקבל נוזל של שלוש שכבות. א. כדוריות דם אדומות. ב. טסיות עשירות בפלסמה – זו השכבה שאנחנו רוצים. ג. שכבה דלה בפלזמה.
  4. הרופא שואב בעזרת מזרק את השכבה האמצעית העשירה בפלזמה.
  5. הרופא מזריק את הנוזל העשיר בטסיות, ישירות אל תוך המפרק הפגוע. הברך, הירך, הכתף או הקרסול.

סרטון דוגמא באנגלית איך מתבצע זריקת PRP למפרק (מומלץ להעביר לדקה 01:33)

כמה זמן לוקח הטיפול והאם זה חד פעמי?

הטיפול הוא טיפול לא ארוך. לרוב לאחר 20 דקות הוא יסתיים והחולה יוכל להתחיל לחזור לשגרה ולהתנהלות היומיומית שלנו. יש מקרים אשר בהם לא יהיה צורך בטיפול חוזר, בייחוד כאשר מדובר בצעירים. עם זאת, אין כל מניעה בביצוע נוסף של הטיפול בהתאם לצורך על פי הנחיית רופא.

ומה לגבי תופעות לוואי?

אין תופעות לוואי מיוחדות לטיפולים מהסוג הזה ואם ישנן הן מינוריות ממש. ברוב המקרים יהיה אולי גירוי קל או כאב מקומי באזור ההזרקה אשר יחלוף תוך זמן קצר. יש מקרים בהם תהיה נפיחות קלה אך לא מעבר לזה.
ברור שכמו בכל פעולה העושה שימוש בדם, גם פה חשוב לבצע את כל הפעולות באופן סטרילי על מנת למנוע כל חשיפה לזיהומים.

לאילו עוד טיפולים נפוצים משתמשים בפלזמה?

כפי שכבר ציינו, אנחנו מכירים את השימוש בפלזמה בעיקר בתחום האורתופדי. עם זאת נמצא כי הפלזמה הינה יעילה מאוד גם במקרים אחרים כמו טיפול בשיער, טיפול בעור וכדומה.
חשוב להתאים את הטיפול בצורה הנכונה והמתאימה על מנת שאכן אפשר יהיה להפיק את מלוא התועלת מהטיפול.

אילו עוד סוגי זריקות קיימות לברך?

מלבד זריקות PRP יש עוד סוגים נוספים של זריקות המועילות מאוד במצבים אורתופדיים שונים.
כמו למשל זריקת חומצה הילואורונית לברך, קורטיזון, סטרואידים כאשר לכל סוג של בעיה יש להתאים את הזריקה הנכונה.

שחיקת סחוס: מה לעשות במקרים שזריקת PRP לברך לא עובדת?

למרות כל היתרונות, יש בכל זאת מצבים אשר בהם הזריקות לא באמת מועילות. במקרים אלו ייתכן ולא יהיה מנוס מניתוח להחלפת הברך. ניתוח כזה למעשה יחדש את האזור כולו עם מפרק מלאכותי שיעשה את העבודה ממש כמו המפרק המקורי.
חשוב כמובן לבחור אורטופד מומחה ברכיים שיש לו את הידע המקצועי ואת הניסיון הנדרש. הרופא יתאים את הטיפול ואת הגישה הכי נכונים והכי מתאימים לחולה כדי למקסם את הטיפול וכמובן גם את התוצאות.

פרופ' הרמן על שחיקת סחוס בירך

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​