ניתוח החלפת ירך: כל מה שצריך לדעת

תוכן עניינים:

המפרקים שלנו משרתים אותנו נאמנה ואנחנו לא תמיד יודעים בכלל מה מרכיב אותם ואיך הם עשויים. רק כאשר ישנה בעיה כלשהי, אנחנו לומדים להעריך את הגוף המשוכלל שקבלנו מבורא עולם.
כאשר ישנה בעיה כלשהי במפרק, הרי שבמקרים רבים התיקון יכלול החלפה של המפרק. ההחלפה כמובן לא תדמה את הדבר האמתי והמקורי אך אפשר בהחלט לצפות לתוצאות מוצלחות מאוד, הודות לשיטות החדשניות שיש לנו היום בתחום הזה של אורתופדיה באופן כללי והחלפת מפרקים באופן ספציפי. מאמר מקיף ומקצועי על ניתוח החלפת ירך מאת פרופ' הרמן >>

בסרטון: פרופ' אמיר הרמן ממליץ על ניתוח החלפת מפרק ירך

איך בנוי מפרק הירך ומדוע הוא נשחק?

אחד מהמפרקים הכי גדולים שיש בגוף האדם זהו מפרק הירך. מפרק הירך בנוי מראש כדורי והוא נמצא בגומחה שבעצם האגן. המבנה מזכיר מאוד את המכתש והעלי. פעילות המפרק נשמרת הודות לרצועות ולשרירים ששמרים על היציבות של כל האזור. ראש העצם וכך גם הגומחה שבעצם האגן – האצטובולום מצופים כולם בסחוס התורם לתנועתיות החלקה של המפרק שלמעשה בולם זעזועים ואף מפחית את החיכוכים בעת התנועה של המפרק. כך אנחנו יכולים ללכת, לרוץ, לקפוץ ולמעשה לעשות כל תנועה כמעט ללא חשש. כאשר הסחוס נשחק, מתחילות הבעיות. נוצר חיכוך בין העצמות דבר שגורם לכאבים עזים, ולהגבלת תנועה.

מפרק ירך
דוגמא של מפרק ירך

מה בעצם גורם לשחיקה של המפרק?

הדבר עשוי לקרות בגלל סיבות שונות. זה יכול להיות בגלל חבלה, מחלות ראומטיות או דלקת פרקים ניוונית שזה למעשה הגורם המוכר ביותר בגיל המבוגר.
אוסטיאוארטריטיס – זו ההגדרה לשחיקת הסחוס שקורית לרוב מעל גיל 65. למעשה כ – 40% מכלל האוכלוסייה סובלת משחיקה ברמה כזו או אחרת כאשר כ 15% מתוכם סובלים מהגבלה תפקודית ומכאבים בעקבות השחיקה.
אין מידע לגבי הסיבות המובילות להתפתחות האוסטיאוארטריטיס. הטיפול כיום מתמקד בעיקר בתסמינים. כלומר טיפול בכאב ובמגבלות שהמחלה גורמת. עדיין לא נמצאו שיטות שמסוגלת לשקם ולחדש את הסחוס.

כיצד ניתן לטפל בכאבים?

דרכי טיפול בכאבי ירכיים

כאמור, בשלב הראשון מנסים להקל על הכאב, לעכב את הידרדרות השחיקה על ידי פיזיותרפיה ולתת תרופות נוגדות דלקת.

הטיפולים האפשריים כוללים:

  • שיכוך כאבים – בעזרת משככי כאבים ניתן להקל על החולה ועל הסבל על ידי תרופות שונות לשיכוך כאבים המאפשרים לו לתפקד טוב יותר בלי לתכנן כל תנועה תוך הימנעות מתנועות בעייתיות שגורמות לכאבים.
  • זריקות – יש אפשרות להזריק ישירות אל תוך הירך טסיות דם, חומצה היאלורונית או סטרואידים כאשר אלו עשויים להועיל אף למשך תקופות ארוכות של חודשים. הבעיה היא שלאחר זמן הזריקות האלו מפסיקות להשפיע.
  • פיזיותרפיה וטיפולים פיזיקליים – חשוב להתאים תרגילים נכונים שיחזקו את המפרק וימנעו הידרדרות נוספת. חובה לפנות לשם כך אל איש מקצוע מומחה לתחום הזה של שחיקת סחוס וזאת על מנת שהתרגילים לא יזיקו חלילה למפרק אלא יחזקו אותו במידת האפשר.

במצבים רבים אכן ישנה הקלה ואף שיפור ברמות הכאב והחולה נהנה מתפקוד יחסית סביר בלי הגבלה מוגזמת. אם לאחר כל הניסיונות הללו אין שיפור ואין שינוי והמצב מוסיף להידרדר, הרי שהמוצא הנכון למצב הזה יהיה ניתוח להחלפת מפרק הירך.
הניתוח נועד כדי לשפר את טווחי התנועה של החולה, להפחית את הכאבים ובאופן כללי לשפר את איכות החיים של המטופל.

3 שיטות שונות לניתוח החלפת ירך

  1. גישה קדמית
  2. גישה אחורית
  3. גישה צידית

כיום מקובל מאוד לבצע את הניתוח להחלפת הירך בגישה קדמית. זוהי גישה חדשנית ומתקדמת כאשר זו למעשה חוסכת מהמטופל את זמן ההחלמה הארוך והקשה. הניתוח נעשה תוך גישה אל המפרק במישור בין השרירים בלי שאלו נחתכים. ההליך כולו הינו מועט סיבוכים וגם ההחלמה מהניתוח קלה ומהירה.
יש גם את הגישות האחרות, הגישה האחורית והגישה הצידית. בגישה האחורית ההליך נעשה בחלק האחורי של הירך. הגישה הצידית לעומת זאת נעשית על ידי חתך יחסית גדול כאשר מגיעים אל המפרק באמצעות חציה של השריר.

כיצד נקבע השיטה לניתוח החלפת ירך?

למעשה הגישה וצורת הניתוח באופן ככלי נקבעים על ידי הרופא מומחה ברכיים בהתאם למצבו של החולה. למרות שהגישה הקדמית היא המומלצת ביותר, עדיין יהיו מצבים אשר בהם הרופא יצטרך לנקוט בשיטה אחרת בהתחשב במצבו של החולה.

האם ישנם כאבים אחרי ניתוח החלפת מפרק ירך?

כמו בכל ניתוח, יש בהחלט כאבים לאחר שפגה השפעתו של האלחוש. עם זאת החולה יקבל משככי כאבים במינון מתאים על מנת שלא יסבול מכאב. בימים הראשונים שלאחר הניתוח משככי הכאבים יסייעו לו לקום ולהתחיל לצעוד למרות שבתחילה טווחי התנועה עדיין יהיו מוגבלים. הוא יקבל המלצה להמשיך ליטול משככי כאבים על פי הצורך גם לאחר השחרור הביתה. לאחר מספר ימים הכאבים ייחלשו והגוף יתאושש וישוב לתפקוד.

החלמה אחרי ניתוח החלפת מפרק ירך

ההחלמה לאחר ניתוח ירך אורכת לרוב בין שישה שבועות לעשרה שבועות. השיפור בהחלט מורגש בתחילת הדרך כאשר החולה מסוגל להלך על רגליו, כל יום שחולף הוא מצליח להרחיב את טווח התנועות והכאב אט אט שוכח. חשוב כמובן להקפיד על תרגילי פיזיותרפיה וזאת כמה שיותר כדי להגיע לתוצאות טובות יותר של הניתוח. ניתן לשוב לעבודה לאחר כשלושה שבועות עד חודש בתנאי שלא מדובר בעבודה פיזית מאומצת. חשוב להקפיד על תוכנית האימונים כדי לשפר את ביצועיו של המפרק החדש.

החלפת מפרק ירך אחוזי נכות ביטוח לאומי

הביטוח הלאומי אמור לפצות אותנו על כל פגיעה פיזית המוציאה אותנו מכושר העבודה שלנו. חשוב לשמור ולתייק את כל הניירת הקשורה למחלה ולניתוח, חשוב להביא את הוראות הרופא בדבר הגבלה על התפקוד לאחר ניתוח החלפת ירך וחוסר האפשרות להשתכר בימים אלו. ברוב המקרים הביטוח הלאומי יאשר גמלה כלשהי. יש מצבים אשר בהם גם לאחר הניתוח יישארו שיעורי נכות כלשהם כאשר אלו גם כן אמורים לבוא בחשבון על מנת שהחולה יוכל לקבל גמלת נכות ברמה כלשהי בהתאם לאחוזי הנכות שייקבעו לו.
חשוב לתכנן את הניתוח לזמן נוח אשר בו יש לכם אפשרות לקבל תמיכה וליווי מבני המשפחה הקרובים עד שתגיעו לעצמאות מלאה לאחר ההחלמה מהניתוח.

לקביעת תור להחלפת מפרק ירר, היכנסו לעמוד יצירת קשר

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​