דלקת במפרק הירך

תוכן עניינים:

דלקת במפרק הירך היא מצב רפואי שעלול לגרום לאי נוחות מרובה וקושי בניידות. בסקירה שלפניכם נסביר בקצרה על מפרק הירך ולאחר מכן נסביר על תסמיני הדלקת, כיצד היא נוצרת, איך ניתן לטפל ומהו תהליך ההחלמה. 

האנטומיה של מפרק הירך

מפרק הירך הוא מפרק כדורי, ולמעשה זהו אחד המפרקים הגדולים והמורכבים ביותר בגוף. בפשטות, המפרק בנוי משקע בעצמות האגן, המשתלב עם מבנה כדורי, שהוא ראש עצם הירך, המצוי בחלקה העליון של עצם הירך. מבנה זה הוא מה שמאפשר טווח תנועה רחב של המפרק. בזכות טווח תנועה זה ניתן לבצע פעולות יום יום שגרתיות לצד פעילות ספורטיבית, החל מהליכה דרך ריצה, עליה במדרגות, קפיצה וכן הלאה. יש לציין כי מבחינה אנטומית, מפרק הירך מוקף בשרירים, גידים ורצועות שנועדו כולם יחד לתמוך בתנועה ולהעניק יציבות. כמו כן, מפרק הירך גם מרופד עם סחוס, שתפקידו להבטיח תנועה חופשית וסיכוך של העצמות הסמוכות.

אודות פרופ' אמיר הרמן

מהם התסמינים של דלקת בירך או במפרק הירך

לאחר שהסברנו בקצרה על המבנה של מפרק הירך, נתאר את התסמינים של דלקת במפרק הירך. זיהוי התסמינים (סימפטומים) של דלקת מסוג זה חשוב שכן הוא יכול לאפשר קבלת טיפול רפואי מתאים, מוקדם ככל האפשר.
התסמינים העיקריים כוללים:

  1. כאב – זהו התסמין הנפוץ, והוא עשוי להופיע לאו דווקא במפרק עצמו. לעיתים הכאב מתמקד באזור המפשעה, מקרין לישבן או שהוא ממוקד בירך עצמה. הכאב לעיתים קרובות יחמיר בזמן פעילות וייחלש לאחר מנוחה. ישנם מקרים שבהם מלבד הכאב העיקרי בירך תהיה הקרנה של כאב לאזורים נוספים, כגון לאזור הברכיים.
  2. נוקשות – תסמין זה בא לידי ביטוי בירידה משמעותית בטווח התנועה בירך. אותה נוקשות מתחזקת לאחר ישיבה ממושכת ללא תנועה. כמו כן חולים רבים מדווחים שהנוקשות במפרק קשה יותר בשעות הבוקר, לאחר קימה משינה.
  3. נפיחות ורגישות – האזור שסביב מפרק הירך עשוי להיות רגיש למגע, לעיתים בליווי נפיחות שהיא תוצאה של הדלקת.
  4. קושי בהליכה – דלקת במפרק הירך עשויה לגרום לקושי בניידות, למשל צליעה. אצל חלק מהמטופלים נשמעים לעיתים קולות של התפוקקות בזמן הליכה, מה שעשוי להצביע על מעורבות של שחיקה בסחוס.

במידה וחווים אחד או יותר מהתסמינים הללו באופן מתמשך, חשוב לפנות לרופא אורתופד מקופת החולים או לאורטופד פרטי מומלץ ולהיבדק. לאחר אבחון רפואי ניתן יהיה לקבל את הטיפול המתאים, למנוע פגיעה נוספת במפרק ולסייע בשיפור טווח תנועה וניידות.

מהן הסיבות השכיחות לכאב סביב מפרק ירך?

הזכרנו קודם לכן כי דלקת במפרק הירך עשויה להיות מלווה בכאבים. כעת, נרצה להוסיף כי כאב במפרק הירך או סביבו יכול להתבטא בצורות שונות של אי נוחות. לסובלים מדלקת במפרק, עשוי להופיע כאב חד וחריף, לעיתים תהיה תחושה של כאב עמום יותר ולאורך זמן. לעיתים הכאב יהיה עמוק ופועם, מעין גלים. אך צריך לשים לב כי כאבים סביב מפרק הירך יכולים לנבוע מסיבות שונות. חשוב להבין את הסיבות לכאב, על מנת שהטיפול יהיה המתאים והנכון ביותר.

סיבות נפוצות לכאבים במפרק הירך:

  1. דלקת מפרקים ניוונית – הכאב נובע מניוון של סחוס המפרק, בדרך כלל בשל גיל מבוגר.
  2. דלקת מפרקים שגרונית – הכאב נובע מהפרעה אוטואימונית, הקשורה למערכת החיסונית וגורמת לדלקת במפרק.
  3. שבר – מאופיין עם כאב פתאומי בשל חבלה או נפילה. נפוץ בעיקר בקרב אנשים מבוגרים, בפרט הסובלים מבריחת סידן, אוסטאופורוזיס.
  4. פציעות ספורט – כאבים שנובעים ממתיחות בשרירים או בגידים שסביב הירך, בשל מאמץ יתר וחוסר מנוחה.
  5. בורסיטיס – דלקת ב-בורסה, שהן שקיות קטנות מלאות נוזל ותפקידן לרפד את מפרק הירך.
  6. דלקת גידים – כאב הנובע מדלקת בגידים סביב הירך.
  7. קרע בלברום – קרע בטבעת הסחוס במפרק הירך.
  8. סיאטיקה – כאב מקרין לאורך העצב הסיאטי. מסלול הכאב עובר מהגב התחתון אל הירכיים, הישבן ולאזור הרגליים.

דלקת במפרק הירך - תמונה לדוגמה

דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הירך ותוצאותיה

דלקת מפרקים ניוונית במפרק הירך מתרחשת כאשר הסחוס המרפד את קצות העצמות באזור המפרק נשחק לאורך הזמן.
התוצאה של דלקת במפרק הירך מהסוג הזה היא כאב ונוקשות, שמחמירים ככל שפני השטח של הסחוס נשחקים.

שחיקה זו גורמת לכך שהעצמות מתחככות זו בזו. דלקת מפרקים ניוונית נוטה להתפתח מסיבות כגון עליה בגיל, חבלה במפרקים, לחץ מתמשך על המפרק עקב עבודה מאומצת או פעילות ספורטיבית ללא מנוחה מספקת להתאוששות.
התוצאות של דלקת מפרקים ניוונית בירך יכולה להוביל לכמה השלכות המשפיעות על איכות החיים היום יומית. למשל, הכאב והנוקשות במפרק הירך עלולים להגביל מאוד את טווח התנועה. כתוצאה מכך ישנו קושי לבצע פעולות שגרתיות כגון הליכה, עלייה וירידה במדרגות. אפילו ישיבה או שכיבה עלולות לגרום לאי נוחות. ירידה זו ביכולת הניידות היא בעלת השלכות נוספות. למשל זה עלול להוביל לחולשת שרירים, היחלשות של המפרקים. כאב כרוני מתמשך אף עשוי לגרום לעייפות, ירידה במצב רוח ודיכאון. מסיבות אלה חשוב להקדים ולפנות לאורתופד מנוסה לייעוץ, בדיקות וטיפול. ישנם טיפולים שיכולים לעזור לשמר יכולות תפקוד ולמנוע ירידה נוספת ביכולת הניידות ולעיתים גם לסייע בשיקום ניכר.

מהם הגורמים לדלקת במפרק הירך

דלקת במפרק הירך יכולה לנבוע ממגוון סיבות, הראויות לאזכור:

  1. דלקת מפרקים ניוונית, נובעת משחיקה מתמשכת של המפרק.
  2. דלקת מפרקים שגרונית גורמת לדלקת כרונית, מסיבה אוטואימונית.
  3. פציעה שנגרמת מתאונה עלולה להשפיע ישירות על מפרק הירך.
  4. במקרים מסוימים זיהומים בשל חיידקיים או נגיפים הם הגורמים לדלקות במפרק הירך.
  5. דלקת במפרק הירך עלולה להיגרם מבורסיטיס בירך או כתוצאה מדלקת בגידים המקיפים את מפרק הירך.
  6. דלקת וכאב יכולים להיות תוצאה של גורמים אחרים, כגון מחלת שיגדון, מחלת גאוט (כתוצאה מהצטברות של גבישי חומצת שתן באזור מפרק) ועוד.

המפרק כואב או נוקשה? אלה דרכי הטיפול של דלקת בירך

כאמור, דלקת במפרק הירך עלולה לגרום למגוון השפעות וקשיי תפקוד בחיי היום יום. התסמין השכיח ביותר הוא כאב, שמחמיר בזמן פעילות ונחלש בזמן מנוחה. בנוסף לכאב, אנשים עם דלקת בירך עלולים לסבול מרגישות למגע, נוקשות במפרק (במיוחד בבוקר, לאחר מנוחה). הכאב והנפיחות במפרק הירך ומסביבו עלולים לגרום לירידה בטווח תנועה וקושי בביצוע תנועות כגון התכופפות או הליכה (שלא לדבר על פעילות מאומצת יותר). במידה ואתם או מישהו מיקיריכם סובלים מתסמינים כגון אלה, חשוב שתכירו את דרכי הטיפול האפשריות.
הטיפול בדלקת מפרק הירך מתחיל לרוב בשיטות שמרניות. המיקוד הוא בהקלה על כאבים והפחתת דלקת תוך שמירה על תפקוד המפרקים. טיפולים של קו ראשון (טיפול שמרני) כוללים בדרך כלל:

  • מנוחה והפחתת פעילות. מנוחה יכולה לעזור ולסייע בהפחתת דלקת.
  • פיזיותרפיה, כגון תרגילים ומתיחות לשיפור הגמישות, שיפור הכוח והרחבת טווח התנועה במפרק הירך.
  • טיפול תרופתי בדלקת במפרק הירך מתבסס תחילה על תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים. כך למשל תרופות כמו איבופרופן נועדו להפחית כאב ולהוריד נפיחות.
  • טיפול בחום וקור אפשרי ועשוי להועיל מאוד. חום יכול לעזור להרפות את השרירים, בעוד שקור יכול להפחית נפיחות וכאב.

אם אמצעים שמרניים אלה אינם מספקים הקלה מספקת, ניתן לשקול טיפולים פחות שמרניים, למשל:

  • זריקות סטרואידים ישירות למפרק הירך. הזריקות יכולות לספק הקלה זמנית מהירה לכאב ויכולות להפחית דלקת.
  • תרופות ממשפחתDMARDs לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית בירך. תרופות אלה נועדו להאט את התקדמות המחלה.
  • טיפול ביולוגי בעזרת תרופות חדשניות. אלה סוגים נוספים של תרופות ממשפחת DMARDs. טיפולים חדישים אלה ממוקדים בהיבטים מסוימים של מערכת החיסון, וממוקדים להשפיע על גורמים מחוללי דלקת שתורמים לנזק במפרקים.
  • במקרים בהם טיפולים שנוסו עד כה אינם מצליחים להפחית את התסמינים להוריד את רמת הכאב, ניתן לשקול ניתוח החלפת מפרך ירך. ניתוח יכול להתאים גם במקרים שבהם מפרק הירך ניזוק באופן משמעותי. ניתוח של החלפת מפרק הירך נועד להחליף את המפרק הפגוע והמודלק במפרק מלאכותי. המטרה היא לסייע בהחזרת יכולת תפקוד והקלה משמעותית ברמת הכאב.

בסרטון פרופ׳ אמיר הרמן מסביר על ניתוח החלפת מפרק ירך.

החלמה מדלקת במפרק הירך

זמן ההחלמה מדלקת של מפרק הירך יכול להשתנות באופן משמעותי בהתאם לסיבה המחלה, חומרת הדלקת ושיטת הטיפול שנבחרה. באופן כללי, מי שסובל מדלקת קלה עד בינונית יכול לחוות שיפור ניכר בתוך מספר שבועות, בזכות הקפדה על מילוי הנחיות האורתופד. מצבים קשים יותר או כאבים כרוניים חזקים עשויים להשתפר כעבור חודשים של טיפול ואף יותר מזה.

ההחלמה מתרחשת בדרך כלל בשלבים:

  1. שלב אקוטי – ההתמקדות בהחלמה היא קודם כל בהפחתת כאב ודלקת, לעתים קרובות באמצעות השילוב בין תרופות ומנוחה.
  2. שלב השיקום – בשלב זה נהוג לבצע פיזיותרפיה. המטרה היא להחזיר למטופלים כוח, לשפר גמישות וטווח תנועה. שלב זה שעוזר להחזיר את התפקוד, נועד גם כדי ולמנוע החמרה ובעיות בעתיד.
  3. שלב השימור – אלה אסטרטגיות לטיפול המשכי. לרוב מקובל להמליץ על פעילות גופנית סדירה, הפחתת עודף משקל ושמירה על משקל תקין והמשך שימוש בתרופות לפי הצורך.

סובלים מכאבים במפרק הירך, נוקשות, דלקת? ניסיתם את כל הטיפולים והתוצאה עדיין לא כפי שקיוויתם או רציתם? תוכלו להתייעץ עם פרופ’ אמיר הרמן, מנהל מחלקת אורתופדיה במרכז הרפואי קפלן. פרופ' הרמן – אורטופד מומחה עם התמחות בהחלפות מפרקים (ברכיים וירכיים).

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​