כאבים במפרק הירך

תוכן עניינים:

קודם כל, איך בנוי מפרק הירך?

מפרק הירך הוא מפרק כדור ושקע הכולל את ראש הירך (הכדור) ואת האצטבולום (השקע). שני חלקים אלה מתאימים זה לזה, כאשר ראש הירך, (הקצה העליון הכדורי של עצם הירך) מתפקד ככדור המפרק, ומשתלב עם המבנה הקעור דמוי השקע (האצטבולום) הממוקם בעצם האגן. 

מסביב לקצוות השקע נמצא סחוס מגומי הנקרא הלברום, שעוזר להחזיק את הכדור במקום, ומספק ריפוד נוסף. לכן, כאשר הולכים, רצים, או עושים כל דבר עם הרגליים, ניתן לנוע בצורה חלקה ונוחה.

כדי לחזק עוד יותר את המפרק, ישנה רשת של רצועות שעוזרת לשמור על השלמות המבנית של הירך; בנוסף, ישנם מספר שרירים רבי עוצמה (שרירי כפיפה, פשיטה, הרחקה, סיבוב ועוד), שפועלים יחד כדי להקל על התנועות ולהבטיח יציבות מפרקים.

הסידור המורכב הזה של עצמות, סחוס, רצועות ושרירים בתוך מפרק הירך יוצר מערכת יעילה מבחינה ביומכנית, המאפשרת קשת תנועה רחבה תוך שמירה על יציבות, מה שהופך אותה למרכיב חיוני במערכת השרירים והשלד האנושית.

אודות פרופ' אמיר הרמן

איך באה לידי ביטוי בעיה במפרק הירך?

בעיה במפרק הירך יכולה להתבטא באמצעות אחד או יותר תסמינים שונים, כמו: 

  1. כאבים בירך: כאב מתמשך או כזה שמופיע לסירוגין במפרק הירך או באזור המפשעה הוא סימפטום שכיח לבעיות במפרק הירך. הכאב יכול להיות קל, חזק, חד, כואב או פועם. כאבים במפרק הירך בהליכה, בעמידה, או בזמן נשיאת משקל מעידים על בעיה. לעיתים, במצב של דלקת, יהיו כאבים במפרק הירך בלילה כאשר שוכבים על הירך הבעייתית.
  2. טווח תנועה מוגבל: בעיות במפרק הירך מובילות לרוב להפחתת הגמישות והניידות בירך. אנשים עשויים להתקשות בביצוע תנועות מסוימות, כגון כיפוף, סיבוב הירך, פשיטת הירך ועוד.
  3. נוקשות: נוקשות בירך, במיוחד בבוקר או לאחר תקופות ממושכות של חוסר פעילות, יכולה להצביע על בעיה במפרק הירך.
  4. חולשה: חולשה עלולה להתפתח בשרירים המקיפים את מפרק הירך, מה שישפיע על היכולת לשאת משקל על הרגל הפגועה או לבצע פעילויות גופניות.
  5. נפיחות ודלקת: דלקת במפרק הירך עלולה לגרום לנפיחות מקומית ורגישות סביב אזור הירך.
  6. נקישות בהפעלת הירך: חלק מהאנשים הסובלים מבעיות במפרק הירך מדווחים נקישות או קפיצות כשהם מזיזים את הירך. זה עלול לקרות כאשר נוצרות חריגות במכניקה של המפרק.
  7. הקרנה של כאב: בעיות במפרק הירך עלולות לגרום לפעמים לכאבים באזורים אחרים בגוף, כמו למשל לאורך הרגל, בגב תחתון ועוד. 

באיזה גיל כאבי ירך נפוצים יותר?

כאבים בירך יכולים להופיע בכל גיל, אך הם הופכים נפוצים יותר ככל שאנשים מתבגרים. בעוד שכאבים במפרק ירך בקרב אנשים צעירים יהיו יותר קשורים לפציעות חריפות או שימוש יתר במפרק, כגון פציעות ספורט או מתיחות בירך, כאבי ירך במבוגרים ינבעו לעיתים קרובות מתהליך הזדקנות, או מבלאי טבעי של מפרק הירך, שעשוי להיות משמעותי יותר משברים, עקב נפילות או כתוצאה ממצבים ניווניים כמו דלקת מפרקים ניוונית.

כאבים במפרק הירך - תמונה לדוגמה

גורמים לכאבים באזור מפרק הירך

לכאבים במפרק הירך יכולים להיות סיבות וגורמי סיכון שונים:

  • שברים או פציעות טראומטיות בירך עלולים לגרום לכאבים עזים בירך ולדרוש טיפול דחוף ומיידי, מיוחד אצל אנשים מבוגרים.
  • בורסיטיס במפרק הירך (דלקת של שקי הבורסה סביב מפרק הירך) עלולה להוביל לכאב מקומי, רגישות ונפיחות ואפילו כאבים במפרק הירך בלילה כשמנסים לישון על המפרק המודלק.
  • דלקת של הגידים סביב מפרק הירך, כגון הרצועה האיליוטיביאלית (רצועת IT) או גידים מכופפי הירך, תגרום לכאבים במפרק הירך..
  • קרעים בלברליים, קרעים בסחוס (לברום) שמצפה את שקע הירך עלולים להוביל לכאבים במפרק הירך בהליכה, בריצה, בעלייה ועוד, במיוחד אצל צעירים וספורטאים.
  • דלקת מפרקים ניוונית היא גורם שכיח לכאבי מפרק הירך, במיוחד בקרב מבוגרים. זוהי מחלת מפרקים ניוונית שבה הסחוס של הירך מתפרק בהדרגה, מה שמוביל לכאבים, נוקשות וניידות מופחתת.
  • דלקת מפרקים שגרונית היא מצב אוטואימוני שיכול להשפיע על מפרק הירך, לגרום לדלקת ולכאב.
  • זיהום, כגון דלקת מפרקים ספטית, עלול לגרום לכאב בירך.

גורמי סיכון:

  • גיל: מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לכאב בירך בכלל ובמפרק הירך בפרט, בגלל תהליך הזדקנות טבעי של הגוף, דלקת מפרקים, נפילות ושברים .
  • השמנת יתר: משקל גוף עודף גורם ללחץ נוסף על מפרקי הירך, ומגדיל את הסיכון לאוסטאוארטריטיס ולכאבי ירך.
  • פציעות קודמות: היסטוריה של פציעות בירך, ניתוחים או שימוש יתר עלולה לגרום לכאב במפרק הירך.
  • פעילויות ועיסוקים מקצועיים מסוימים: לפעילות ספורטיבית יש השפעה רבה על הירכיים, והיא ועלולה להגביר את הסיכון לכאבים בירך, כמו גם עבודות הדורשות ישיבה ממושכת, עמידה או הרמה כבדה.
  • מבנה ירך: גורמים אנטומיים, כגון דיספלזיה של מפרק הירך (התפתחות לא תקינה של מפרק הירך), יכולים להגביר את הסיכון לבעיות במפרק הירך.
  • מצבים רפואיים: סוכרת או מחלות אוטואימוניות עלולות להשפיע על מפרקי הירך.
  • אורח חיים: יציבה לקויה, חוסר פעילות גופנית ואורח חיים בישיבה יכולים להשפיע על בריאות הירך ולהגביר את הסיכון לכאב.

דרכי טיפול בכאבים במפרק הירך

כאשר סובלים מכאבים במפרק הירך טיפול מתאים יהיה תלוי בגורם הבסיסי ובחומרת הכאב. לכן חשוב לעבור במקרה של כאבים במפרק הירך אבחון רפואי על ידי אורטופד מומחה במפרקי ירך, שיוכל גם לטפל ישירות וגם להציע אמצעים נוספים להקלה על הכאבים. 

תרופות – ישנם מספר סוגי תרופות שאורטופד יכול להמליץ לכאבים במפרק הירך:

  • משככי כאבים ללא מרשם במצבים קלים
  • תרופות מרשם לכאבים חזקים יותר או מרפי שרירים
  • תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) שיכולים לעזור בניהול כאב ודלקת;
  • הזרקת סטרואידים ישירות לתוך מפרק הירך במקרים של דלקת חמורה;
  • הזרקת חומצה היאלורונית לשימון המפרק ולהקלה על כאבים.

התערבות כירורגית – כאשר טיפולים שמרניים נכשלים או במקרים של נזק חמור למפרקים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבויות כירורגיות, כמו:

  • ארתרוסקופיה: הליך זעיר פולשני לתיקון או הסרה של רקמה פגומה.
  • ניתוח להחלפת מפרק ירך חלקי או מלא במפרק מלאכותי.

ישנם עוד מספר אמצעים משלימים לטיפול בכאבים במפרק הירך:

  • שימוש בעזרים פיזיים, כמו קביים או מקל, יכול להפחית את המשקל המוטל על מפרק הירך, ולהציע הקלה במהלך תהליך הריפוי.
  • מנוחה וצמצום או הימנעות מפעילויות המחמירות את הכאב יכולות לעזור למפרק הירך להחלים.
  • פיזיותרפיה כדי לחזק את השרירים סביב מפרק הירך, לשפר את הגמישות ולקדם מכניקת מפרקים טובה יותר.
  • שינויים באורח החיים כמו שמירה על משקל גוף תקין, אימוץ שגרת פעילות גופנית ידידותית למפרקים. 
  • טיפולים משלימים כמו דיקור, טיפול כירופרקטי או תוספי תזונה עשויים לספק הקלה עבור אנשים מסוימים.

האם יש הבדל בין כאב ירך אחורית לבין כאבי ירך ומפשעה?

כן, יש הבדל בין כאבי ירך אחורית לכאבי ירכיים ומפשעות, ולעתים קרובות הוא מתייחס למקור ולמיקום של הכאבים:

  1. כאב ירך אחורית: הוא סוג של כאב המורגש בדרך כלל בחלק האחורי של אזור הירך או הישבן ועלול להקרין במורד החלק האחורי של הרגל. הכאב קשור לעתים קרובות לבעיות המערבות את עמוד השדרה, כגון פריצת דיסק, סיאטיקה או הפרעה בתפקוד מפרק העצה. סביר יותר להניח שהכאב יתרכז סביב החלק האחורי של הירך ולא יורגש באופן מודגש בחלק הקדמי של הירך או באזור המפשעה.
  2. כאבי ירך ומפשעה: אלו כאבים שבדרך כלל חווים בחלק הקדמי של הירך או באזור המפשעה. הכאב יכול לנבוע מבעיות שרירים ושלד שונות במפרק הירך עצמו, כולל מצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית, קרעים בלברלי, בורסיטיס בירך או מתיחת שרירים. כאבי ירך באזור המפשעה יכולים להיות קשורים גם למצבים המשפיעים על שרירי החיבור או בקעים.

חשוב לציין שיכולה לפעמים להיות חפיפה בין סוגי כאבים אילו ויש צורך באבחנה רפואית יסודית כדי לקבוע מהו הגורם הספציפי לכאב. אם חווים כאב מתמשך בירך אחורית, או במפשעה מומלץ להתייעץ עם אורטופד מומחה למפרק הירך. 

למה יש כאבים בירך במנוחה ולמה יש בשכיבה?

בעיות בברך עלולות לגרום לכאבים גם במנוחה וגם בשכיבה עקב גורמים שונים הקשורים למצב הספציפי המשפיע על מפרק הירך:

  • דלקת – כאשר הכאבים נובעים מדלקת מפרקים ניוונית, שגרונית או כל דלקת אחרת כמו בורטיסיס, היא עלולה להוביל לכאבים גם כאשר הירך במנוחה מכיוון שהתהליך הדלקתי נמשך גם כאשר המפרק אינו בתנועה.
  • לחץ על רקמות מושפעות – בשכיבה, משקל הגוף מתחלק באופן שונה מאשר בעמידה או בישיבה. בהתאם לתנוחה, יכול להיות לחץ מוגבר על מפרק הירך או על המבנים הסובבים אותו, מה שמגביר את הכאב. 
  • נוקשות מפרקים – נוקשות הנובעת מבעיה במפרק הירך עלולה לגרום לכאב, במיוחד כאשר הירך אינו בתנועה.

תלונות נפוצות על כאבי מפרק הירך

אנשים הסובלים מכאבים במפרק הירך מתלוננים בדרך כלל שהם חווים כאב עמום ומתמשך באזור מפרק הירך.

יש כאלו שיחוו כאב חד או דוקר. אם הוא הופיע באופן פתאומי, זה עלול להעיד על פציעות חריפות, כגון שבר בירך, או קרעים בלברליים.  צריך לגשת מיד לטיפול.

תלונה נפוצה היא שמרגישים כאב בזמן הליכה, עמידה או נשיאת משקל, אך גם  בעת קימה מישיבה. קושי לקום מישיבה היא תלונה שכיחה בקרב אנשים עם כאבים בירך. ייתכן שהסיבה לכך היא נוקשות מפרק הירך או חולשת שרירים.

חלק מהאנשים חווים כאב במפרק הירך גם בזמן מנוחה או שכיבה. סוג זה של כאב יכול להיות קשור למצבים כמו בורסיטיס, דלקת גידים או דלקת מפרקים.

ישנם גם אנשים הסובלים מכאבים בירך, המדווחים על תחושה שהירך "נתפסת" ו"ננעלת" במהלך תנועה. זה יכול להיות קשור למצבים כמו קרעים או גופים רופפים בתוך המפרק.

כאב באזור המפשעה הוא תלונה שכיחה הקשורה לבעיות בירך. 

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​