כאבים בירך: סימפטומים, דרכי טיפול ומניעה

תוכן עניינים:

כאבים בירך הם כאבים ששכיחים בעיקר בקרב אנשים המגיעים לגיל 65 ומעלה. הם עשויים לסבול ממצבים של שחיקת סחוס מה שיוביל לכאבים במפרקים השונים ולהופעת כאבים בירך.
כאבים בירכיים עלולים להופיע גם בקרב ספורטאים שעוסקים שבפעילות ספורטיבית אינטנסיבית כאשר מדובר בתאונות ספורט.
כאבים במפרק הירך עשויים אף להגביל מאוד את הפעילות של החולה כאשר טווחי התנועה שלו ירדו, הוא יסבול מכאבים ויתקשה להתנהל בשגרה היומיומית באופן מלא ותקין.

במאמר זה נלמד על:

3 גורמים לכאבים במפרק הירך

כל אדם עשוי לחוש פתאום כאבי ירך. לעיתים זה יבוא בהדרגה ובמקרים אחרים הכאב יהיה פתאומי, חריף וחד.
כאבים בעצם הירך, עשויים להיגרם בגלל שלוש סיבות.

  1. כאבים בגלל ניוון המפרק – הגיל שעושה את שלו, משפיע על מבנה הירך, על הסחוס ועל המרכיבים שבתוך הסחוס. ברגע שיש שחיקה של סחוס, לא יהיה מה שימנע את החיכוך הישיר בין המפרקים כשלא יהיה את בולם הזעזועים הטבעי בין העצמות.
  2. כאבים בעקבות פציעה – ספורטאים עלולים לסבול גם כן משחיקה של הסחוס וכך גם עלול הסחוס להיפגם בעקבות תאונות, חבלות קשות ועוד.
  3. כאבים בעקבות מבנה מולד בעייתי – יש כאלה שסובלים מכאבים בירך בגלל מבנה מולד בעייתי שמוביל להתפתחות בעייתית בהמשך מה שיחייב התערבות רפואית.

צפו בפרופ' אמיר הרמן מסביר על שחיקת סחוס בירך

תסמינים לכאבים בירכיים

הסימן הראשון והבולט ביותר כאשר יש בעיה כלשהי במפרקי הירכיים אלו הם הכאבים. הכאבים יופיעו בעיקר בזמני פעילות אך הם גם יכולים להופיע בעת מנוחה עד לרמה שהוא יעיר את האדם משנתו בלילה כאבי ירכיים בלילה יכולים להזיק לא מעט כל איכות השינה והשגרה השותפת. כאבי הירכיים עשויים להקרין גם לכיוון הברכיים והגב התחתון ועל כן, לפני שמחליטים על טיפול כזה או אחר, יש לאבחן באופן מדויק את מקור הבעיה כדי לקבוע מה יהיה הטיפול הנכון. לקביעת תור אצל פרופ' הרמן >>

אילו סימנים מעידים על איזו בעיה:

סימן או תסמין בעיה אפשרית
כאבים באזור המפשעה פגיעה בירך, קרע בלברום בירך, אוסטיאוארתריטיס, שבר בירך
כאב בחלק החיצוני של הירך בורסיטיס, תסמונת ITBS
כאבים באזור הישבן סיאטיקה, תסמונת פיריפורמיס
נוקשות במפרק הירך דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, דלקת מפרקים אנקילוזינג ספונדיליטיס
כאב בזמן פעילות גופנית מתיחת שרירים, דלקת בגידים, בורסיטיס, פגיעה בירך
טווח תנועה מוגבל במפרק הירך דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, פגיעה בירך
כאב בלילה דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, פגיעה בירך
צליל נקישה או צליל במפרק הירך קרע בלברום הירך, פגיעה בירך
חוסר תחושה או עקצוץ ברגל סיאטיקה 

מתי שמת לב לכאב לראשונה?

חשוב לדעת מתי הכאב התחיל, מכיוון שזה יכול לעיתים לעזור לקבוע אם מדובר בבעיה אקוטית או כרונית. כאב חריף פתאומי וחזק יכול להיגרם כתוצאה מפציעה, בעוד שאם הכאב נמשך תקופה ארוכה יותר, ייתכן שהוא נגרם עקב מצב בסיסי, והפך לכאב כרוני.

ההבנה מתי התחיל הכאב יכולה לעזור בזיהוי הגורם לכאב. זה יכול לעזור לקבוע אם זה משהו שניתן לפתור אותו עם מנוחה או אם זה משהו שדורש טיפול רפואי מיידי. אם הכאב התחיל לאחר פציעה או טראומה, חשוב לפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי.

אבחון בעיות בירכיים

האבחון ייעשה לרוב בעזרת אמצעי הדמייה, בעיקר צילומי רנטגן שיתנו את כל המידע על מבנה העצמות, המפרק, עיוותים מבניים אם ישנם, האצטבלום והיחסים בין חלקי המפרק.

איך זה משפיע על חיי היומיום שלך?

התבוננות והבנה כיצד הכאב משפיע על חיי היומיום היא חיונית בקביעת חומרת המצב. אם במשך תקופה ארוכה הכאב מפריע לפעילויות היומיומיות כגון הליכה, עמידה או ישיבה, זה יכול להיות סימן לבעיה חמורה הדורשת אבחון וטיפול רפואי.

צפו בפרופ' אמיר הרמן מסביר על ניתוח החלפת ירך

 

טיפול כלשהו שניסית?

אם ניסית טיפול כלשהו ואתה כבר יודע אם זה עזר או לא, יכולה להיות לך אינדיקציה בקביעת חומרת הבעיה. לדוגמה, אם זה כאב שהצלחת לנהל עם תרופות ביתיות כגון מנוחה, קרח ותרופות כאב ללא מרשם, או לא, מומלץ לבדוק אם יש צורך בטיפול רפואי מקצועי, תרופות במרשם, פיזיותרפיה, ניתוח ועוד.

דרכי טיפול של כאבים בירך

ישנם מספר דרכים לטיפול במצבים של כאבים בירך.
בתחילת הדרך מנסים כמובן לטפל בצורה שמרנית כשזה כולל טיפול במשככי כאבים שנועדו להקל על סבלו של החולה ועל הכאבים מהם הוא סובל.
מעבר לכך, יהיו מן הסתם המלצות להפחתה במשקל מה שעשוי להקל על העומס שיש על המפרק ובעקבות כך על השחיקה, הדלקות והכאבים הנובעים ממשקל היתר. לרוב תהיה גם המלצה על פעילות גופנית מותאמת על פי המצב של הירך כאשר יש מקרים רבים אשר בהם הפעילות הגופנית תקל על החולה ותמתן את השחיקה.

אם אלו לא יהיו יעילים דיים, יש מקום לשקול הזרקה למפרק שיכולות להביא הקלה על הכאב למשך תקופת זמן משמעותית שתנוע בין שנה לשלוש שנים. יש גם סוגים שונים אחרים של זריקות כמו קורטיזול ואף זריקות PRP או טיפול בחומצה היאלורונית שעשויות להקל על סבלו של החולה תוך הגדלה של טווחי התנועה ואפשרות לתפקד טוב יותר.

שיטת טיפול יתרונות חסרונות
פיזיותרפיה לשיפור הגמישות, הכוח וטווח התנועה של הירך לוקח זמן עד שרואים תוצאות; לא יעילה לכל סוגי הכאבים בירך
תרופות להקלה על כאבים ודלקות יכולות להיות תופעות לוואי; להקלה זמנית בלבד
זריקות (קורטיקוסטרואידים) להקלה מהירה וממוקדת בכאב להקלה זמנית בלבד; זריקות חוזרות ונשנות עלולות להחליש את העצם והרקמות הרכות
ניתוח להחלפת מפרקים להקלה ארוכת טווח עבור כאבים חמורים בירך עקב דלקת פרקים או פציעה ניתוח עם הסיכונים הכרוכים בתהליך פולשני, וזמן החלמה ארוך
ארתרוסקופיה של הירך הליך זעיר פולשני שיכול לשמש לאבחון, ולטיפול בפגיעות מסוימות בירך לא יעיל לכל סוגי המצבים; בחלק מהמקרים המורכבים יותר ההקלה יכולה להיות לתקופה מוגבלת

אילו פעילויות מחמירות את הכאב?

אם אפשר לזהות אילו פעילויות מחמירות את הכאב זה יעזור לזהות את הגורם לכאב. אם הכאב מחמיר עם פעילות גופנית, יכול להיות שזה בגלל פציעה או שימוש יתר במפרקים או מתיחת שרירים. אם הכאב מחמיר בישיבה או בשכיבה, יתכן והגורם הוא דלקת פרקים.

מתי יש לשקול החלפת מפרק ברך?

במקרים אשר בהם כבר נוצר נזק חמור למפרק וכל הטיפולים האפשריים לא מתאימים, החולה סובל מקושי בתפקוד ומהגבלת תנועה, או אז עשויה להתקבל ההמלצה על החלפת המפרק.
החלפת המפרק יכולה להתבצע באמצעות ניתוחים בגישות שונות כאשר כל רופא בוחר את השיטה הרצויה והמתאימה לו בהתאם למצבו של החולה.
יש את הגישה האחורית שהיא הוותיקה יותר אך מתאפיינת לעיתים בחוסר יציבות של המפרק ואחוז פריקות גבוה יותר.
כיום מקובל יותר לבצע את הניתוח בגישה הקדמית שהיא יעילה יותר, קלה יותר לביצוע ומאפשרת ביצוע מדויק וממוקד של הניתוח.

פרופ' אמיר הרמן - החלפת ירך בגישה קדמית

אנטומיה של מפרק הירך

מפרק הירך הוא מפרק שנראה כמו מכתש ועלי, מה שמאפשר את התנועה החלקה של הירך לנוע במרחב.

  • המכתש הוא בעצם השקע שישנו בעצם האגן – האצטבלום, כאשר העלי זהו ראש העצם של הירך וצוואר הירך. המשטחים של המפרק מצופים בסחוס.
  • השקע – האטבלום מצופה בטבעת רקמה רכה שמכונה לברום. הטבעת הזו יוצרת את ההעמקה ואת האיטום של המפרק תוך פיזור העומסים שיש על המפרק ותרומה ליציבות שלו.
  • סביב המפרק יש שרירים חזקים, רצועות, עצבים, וכלי דם האחראיים לאספקת הדם לגפה.
  • הרצועות, השרירים והגידים הם אלו שאחראים על יציבות המפרק ועל התנועתיות שלו.

דרכי טיפול בדלקת במפרק הירך?

טיפול תרופתי

במצב של כאבים בצד הירך בעקבות היווצרות דלקת יש את האפשרות של הטיפול התרופתי שמציע את השימוש בתרופות נוגדות דלקת. אלה עשויות להועיל ולסייע להפחית את רמת הדלקת, להוריד את הנפיחות, להרגיע את הכאבים, ואף להחזיר במידת מה את התפקוד התקין של המפרק. אך ברור כי ברגע שיש גם שחיקת סחוס שזה בעצם הגורם של הדלקת, הרי שהטיפול התרופתי יוכל רק להקל על רמות הכאב אך לא הרבה מעבר לכך. כי סחוס שכר נשחק, אי אפשר להחזיר עם תרופה. מה שכן, יש את הטיפולים שגורמים להקלה על רמות הכאב.

מלבד אלו יש את הזריקות השונות שנועדו לשם כך ואלו מאפשרים את החזרה לתפקוד כמעט מלא תוך שמירה על טווחי התנועה המלאים ועל שגרה ללא כאבים.
ברור שבחלק מהמקרים, כאשר המצב מאוד מתקדם, הטיפול הנכון והמומלץ יכלול ניתוח להחלפת המפרק מה שיחזיר למפרק את התפקוד המלא כמעט, כמו שהיה עם המפרק המקורי.

טיפול טבעי

כאשר ישנה שחיקה של הסחוס נוצר חיכוך בין העצמות הנפגשות במפרק. החיכוך התמידי מוביל להיווצרות דלקת מה שגורם לכאבים עזים, לנוקשות במפרק ולקושי להניע את המפרק בטווחי התנועה הנדרשים.
הדלקת גורמת לכאבים עזים ולקושי בתנועה כאשר החולה עלול למצוא את עצמו מושבת מרוב כאבים. אלו עשויים להציק לו גם בלילה ואפילו להעיר אותו משנתו. שלא לדבר על הקימה בבוקר, על ההתנהלות השגרתית ועל כל פעילות ספורטיבית ולו המתונה ביותר.

יש טיפולים טבעיים שונים המוצעים לצורך טיפול בבעיות מהסוג הזה של דלקות במפרק הירך כאשר אלו עשויים בהחלט להועיל ולהקל על החולה, עם זאת, בבעיות חמורות יותר של דלקות על רקע של שחיקת סחוס ברמה חמורה, התרופות הטבעיות לא יוכלו להועיל ובוודאי שהם לא יפתרו את הבעיה ויהיה צורך לשקול בביצוע ניתוח החלפת ירך.

אודות פרופ' אמיר הרמן

פרופ' אמיר הרמן – אורטופד מנתח מומחה 

אם אתם, או אדם קרוב אליכם, סובלים מכאבי ברכיים או כאבים באזור הירכיים, פרופ' אמיר הרמן יעזור לכם להחזיר את הניידות לחייכם ולשפר את איכות החיים שנפגעה. 

פרופ' הרמן הוא מבכירי המומחים לאורטופדיה בישראל, עם שנים של ניסיון בהחלפות מפרקים, ניתוחי ברכיים וירכיים, וניתוחי שברים מורכבים. כראש המחלקה האורטופדית במרכז הרפואי קפלן ברחובות, פרופ' הרמן הוא בעל מוניטין של מצוינות ושל מחויבות להעניק את הטיפול האיכותי ביותר למטופליו. הוא מקדיש את הזמן להקשיב לדאגותיהם, לענות על שאלותיהם ולפתח תכניות טיפול מותאמות אישית כדי לענות על הצרכים הייחודיים של כל מטופל. 

פרופ' הרמן הוא בעל הכשרה רחבה ומגוונת בטכניקות ובטיפולים העדכניים ביותר בתחום; הוא ידוע בתשומת הלב שלו לפרטים ובדיוק הניתוחי. 

בין אם אתם סובלים מכאבי פרקים, שבר או מצב אורטופדי אחר, לפרופ' אמיר הרמן יש את הכישורים והמומחיות לעזור לכם לעמוד על הרגליים.

צרו קשר לפגישת ייעוץ עם פרופ' הרמן  ועשו את הצעד הראשון לחיים בריאים ופעילים יותר.

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​