מבנה הברך: אנטומיה, ביומכניקה וחשיבות הברך בחיי היום יום
מפרק הברך הוא אחד המפרקים החשובים בגופנו. במאמר שלפניכם נסביר בהרחבה על חשיבות המפרק, נסביר על מבנה הברך, מהן הסיבות לכך שהברך כואבת, מה המשמעות של קרע ברצועות הצולבות ועוד.
החשיבות הרבה של תפקוד הברכיים
מפרק הברך מאפשר לנו לבצע פעולות יום יומיות מגוונות, כגון הליכה, ישיבה, עמידה ועלייה במדרגות ורבות אחרות. ללא תפקוד תקין של הברך, משימות שגרתיות אלה הופכות למאתגרות או אפילו בלתי אפשריות. הברך תופסת מקום חשוב ביותר בפעילות ספורטיבית מקצועית או בלתי מקצועית. מבנה מפרק הברך בנוי כך שנוכל לבצע ללא קושי פעולות כמו ריצה או קפיצה, וכן גם תנועות דינמיות רבות אחרות שמצריכות טווח תנועה משמעותי של הברך.
האנטומיה של הברך – מבנה פונקציונלי ותפקודי מרהיב
מפרק הברך הוא מפרק ציר המחבר את עצם הירך עם עצם השוק והשוקית. אלה המרכיבים העיקריים באנטומיה של מבנה הברך:
- עצמות – העצמות העיקריות הקשורות עם הברך הן עצם הירך, עצם השוק, השוקית ופיקת הברך. הקצה העגול של עצם הירך ביחד עם השוק, משתלבים בצורה חלקה במבנה המפרק.
- סחוס – הסחוס המפרקי מכסה את קצות עצם הירך ואת קצות השוק. מטרתו להפחית את החיכוך ובכך לאפשר תנועה חלקה של המפרק.
- הנוזל הסינוביאלי – מטרת הנוזל לשמן את המפרק (מעין שמן סיכה), ובכך מאפשר תנועה חלקה. נוזל זה נמצא במבנים פונקציונליים שהם מעיין שקים קטנים.
- רצועות – נועדו לייצב את הברך במקומה ולוקחות חלק בשמירה על טווח תנועה תקין של הברך. הרצועות כוללות את הצולבת הקדמית, הרצועה הצולבת האחורית, הצולבת המדיאלית והרצועה הצידית.
- גידים – באזור הברך מחוברים כמה גידים שתפקידם לאפשר הארכה של הברך.
- שרירים – השרירים המקיפים את הברך נועדו לספק לנו שליטה בברך, לביצוע תנועות שונות כגון כיפוף ויישור.
- מניסקוס – מבנה סחוסי בצורת דמויות C. מטרת המניסקוס לספוג זעזועים ולהוסיף יציבות.
בעקבות הכתבה שקראת:
כאבים בברך בזמן הליכה | כאבי ברכיים אחרי האימון
התפקוד הביו-מכני של הברכיים וחשיבותו
ביומכניקה בתפקוד הברך פירושה האופן שבו מבנה הברך מאפשר לנו לבצע תנועות מתנועות שונות, וכן סיוע בשמירה על יציבות הגוף. מפרק הברך מתפקד בעיקר כמפרק ציר, כלומר הוא מאפשר תנועה מצד אחד תנועה של כיפוף ומצד שני, החזרה, כלומר יישור. תנועה מסוג זה מאפשרת לנו ללכת, לרוץ, לרכב על אופניים וכן הלאה. במקביל ולמרות שמדובר במפרק דמוי ציר, עדיין לברך יש חופש תנועה מסוים, גם לצדדים.
על מנת שהברך תוכל לשמור על יציבות, מבנה מפרק הברך כולל מערכת משוכללת של רצועות. כך למשל הרצועה הצולבת הקדמית, הרצועה הצולבת האחורית ורצועות בצדדים. תפקידן של הרצועות הללו למנוע תנועות יתר ולשמור על מפרק הברך. במקביל יש לציין את השרירים שמקיפים את הברך. השרירים הללו אחראים ליציבות וליכולת דינאמית בתנועה. שרירים אלה מתכווצים או נרפים, כך שהם יוצרים את הכיפוף או ההחזרה, היישור, של הברך בזמן פעילות.
מבחינה ביו מכאנית, לברך יש תפקיד חשוב לא פחות גם בהקשר של בלימת זעזועים. בעת שאנו משתמשים בברך, בין אם לריצה, להליכה או לכל פעילות, הברך יודעת לשמור על מידה מסוימת של אלסטיות, שיש בכוחה לספוג זעזועים שונים. המטרה היא להבטיח את שלמות הברך ושלמות רקמות מסביב.
יש לציין כי הפעלה נכונה של הברכיים, היא חלק מתפקוד ביו מכאני תקין. אם למשל מיישרים את הברכיים או מכופפים אותן בצורה לא תקינה, באופן לא יציב, הדבר גורם לעומס מוגבר על המפרק. עם הזמן, גדל הסיכון עקב כך ונוצרות פציעות, דלקות ומצבים ניווניים.
גורמים אפשריים לכאבים מאחורי הברך
כאב מאחורי הברך נחשב לנפוץ למדי. פניה לאבחון תוכל לאפשר את זיהוי הסיבה ומתן טיפול מתאים. אלה כמה מהסיבות שיכולות לגרום לכאב אופייני מאחורי הברך:
- כאב הנובע ממתיחה או קרע בשריר, המחובר לחלק האחורי של הירך. זה יכול לנבוע מפעילות בעצימות גבוהה ומהירה (כגון ריצת ספרינט) או תוצאה של הרמת חפצים כבדים או משקולות.
- כאב הנובע מקרעים במיניסקוס. קרעים במיניסקוס, עלולים להיווצר מתנועה פתאומית או תנועת סיבוב חזקה. הכאב יכול להיות מלווה בירידה בטווח תנועה או נפיחות.
- פגיעה באחת הרצועות בברך, למשל הצולבת הקדמית או האחורית, עלולה להוביל לכאבי ברכיים לא נעימים. פעמים רבות מדובר על פציעת ספורט, הדורשת טיפול מהיר.
- תנועות חזרתיות או תנועות מאומצות למשל אצל אצנים או רוכבי אופניים, עלולות לגרום לדלקות בגידים הסמוכים לברך. אותה דלקת יוצרת אי נוחות וכאב.
- מצבי רפואיים שונים עלולים גם הם לגרום לתסמיני כאב. כך למשל ציסטות, דלקות מפרקים או מצבים ניווניים הקשורים לגיל ועוד.
חשוב:
זיהוי ואבחון גורמי הכאב מובילים לטיפול הנכון ומניעת סבל, תופעות לוואי ולעיתים נזק נוסף. חשוב לא פחות להקפיד על צעדי מנע, שיוכלו למנוע כאב ופציעות. למשל, הקפידו על חימום לפני פעילות גופנית מאומצת. הקפידו על אימונים הדרגתיים. בצעו תרגילי מתיחות ותפחיתו בכך מאוד את הסיכוי לכאבי ברכיים ופגיעות.
המשמעות של קרע ברצועות הצולבות
קרע ברצועות הצולבות איננה פציעה שאפשר להתעלם ממנה. למעשה קרע כזה נחשב לאחת מפציעות הברכיים המשמעותיות, המשפיעות באופן עמוק על תפקוד הברך ועל טווח תנועתה. הרצועה הצולבת הקדמית נושאת תפקיד חשוב של ייצוב מפרק הברך. הרצועה מונעת תנועה מוגזמת קדימה ומאפשרת שליטה טובה ביציבות ביחס לתנועה סיבובית. פציעה מסוג זה מאפיינת פעילות ספורטיבית כדוגמת משחקי כדור, סקי ועוד. הרבה פעמים הקרע נובע מעצירה פתאומית לאחר תנועה מהירה.
הרצועה האחורית נועדה למנוע תנועה לאחור של השוק, ביחס לירך. קרע מסוג זה נפוץ בעיקר בעקבות תאונות, ופחות בשל פעילות ספורטיבית. קרע ברצועות הצולבות מוביל לכאב, נפיחות כמו גם חוסר יציבות בברך. הסימנים הללו מגיעים לרוב מיד ברגע הפציעה. יש אנשים שמדווחים שממש שמעו את הברך נפגעת ומתפוקקת ברגע הפציעה.
חשוב לדעת על אבחון, שיקום ומניעה:
- אבחון – אבחון ברמת דיוק גבוהה נעשה באמצעות הדמיה (MRI). ההדמיה מאפשרת לבדוק לא רק שנגרם נזק אלא גם מהי רמת החומרה.
- מניעה – מניעת קרע ברצועות אפשרית על ידי הקפדה על טכניקות אימון נכונות, תרגילי חיזוק כמו גם שימוש בציוד מגן או ציוד תומך לאנשים בסיכון ולספורטאים.
- טיפול – אפשרויות הטיפול תלויות באופי הקרע, סגנון החיים, גיל, פציעות קודמות. טיפול שמרני כולל בדרך כלל פיזיותרפיה. במידת צורך, ניתן לשקול טיפול ניתוחי – כירורגי.
- שיקום – שיקום לאחר פציעות ברצועה הצולבת כולל תרגילים לחיזוק, שיפור יציבות והגדלת טווח תנועה בברך. שיקום חשוב מאוד כדי לאפשר חזרה לתפקוד מיטבי של הברך. כמו כן שיקום עוזר למנוע פציעות דומות בעתיד. קחו בחשבון שקרעים ברצועות הצולבות נחשבים לפציעות לא פשוטות. יחד עם זאת, טיפול טוב ושיקום מקיף יכולים להועיל מאוד.
בסרטון: פרופ׳ אמיר הרמן אורטופד מומחה ברכיים מסביר על החלפת ברך בשיטה הקידמית בתוכנית הטלויזיה ״סטטוסקופ״.
מה כדאי לדעת על תנועות הברך
התנועות העיקריות של מפרק הברך הן כיפוף ויישור. כיפוף, כלומר כיפוף הברך, זה אומר הפחתת הזווית בין עצם הירך לבין השוק. החזרה, כלומר יישור הברך והגדלת זווית שבין עצם הירך לבין השוק. תנועות אלה אנו מבצעים מדי יום, בהליכה, בריצה ועוד. יש לציין כי בזמן כיפוף או יישור של הברך, עשויה להיות תנועה סיבובית כלשהי, שהיא טבעית ועדינה בהרבה. מפרק הברך נועד מטבעו לאפשר עוד תנועות נוספות, מעודנות למדי. למשל תנועה מצד לצד, שמתלוות ליישור ולכיפוף.
חשוב לדעת כי הברך איננה נעה לבד, בדרך כלל. היא פועלת בשילוב עם מפרקים נוספים, ובהתאמה אליהם. ברבות מן התנועות היום יומיות שלנו, עבודה של הברך מבוצעת בתיאום עם פרקי הירך ו/או הקרסול. הסנכרון הזה בתנועות מאפשר תנועות מורכבות, ריצה, קפיצה ועוד.
כדאי לדעת:
- שמירה על טווח תנועה גדול, מסייע מאוד לתנועתיות ולתפקוד של הברך. מוגבלות בתנועה של הברך עלולה לגרום לנוקשות ולהחמרת המגבלה.
- תנועות מוגזמות, מבלי לקחת בחשבון את טווח התנועה הנוכחי של הברך, עלולות לגרום לפציעות.
- עם העליה בגיל, זה טבעי שישנם שינויים ביכולת התנועה. אפילו אם מבנה הברך הבסיסי לא משתנה, עשויים להיות שינויים כאלה ואחרים. למשל שחיקת סחוס בברך, עלולה להשפיע על טווח התנועה של הברך לצד אי נוחות וכאבים.
- בכל גיל, הקפדה על פעילות גופנית סדירה בשילוב אורח חיים בריא ושמירה על משקל תקין עוזרים לשמר טוב יותר את יכולת התנועה של הברך, גם בגילאים מבוגרים.