החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

תוכן עניינים:

מה היא החלפת ירך בגישה קדמית?

גישה קדמית להחלפת ירך מבוצעת כאשר המטופל שוכב על גבו. החתך הניתוחי הוא מעל המפשעה, הוא יכול להיות בקו ישר מהעצם של האגן או באלכסון לאורך כפל המפשעה. בגישה הקדמית להחלפת ירך מבוצעת הפרדה של השרירים סביב מפרק הירך, כאשר למעשה כמעט ולא חותכים את השרירים סביב המפרק.

מהו מפרק הירך והיכן מיקומו?

מפרק הירך הינו המפרק המחבר בין עצם האגן לבין הירך והוא ממוקם במרכז המפשעה. מפרק זה בנוי בצורה של עלי ומכתש. ראש הירך הינו מבנה כדורי ומשמש כעלי והחלק של האגן הינו חצי כדור המשמש כמכתש. אופי זה של המפרק מאפשר מגוון תנועות רחב ביותר במפרק – כיפוף, יישור, סיבוב פנימי וסיבוב חצוני ועוד. למעשה מפרק הירך הוא המפרק המחבר בין מרכז הגוף והרגלים ומגוון התנועות בו חשוב להליכה, ריצה ופעולות יומיומיות רבות.

כ-10% מהאוכלוסיה מעל גיל 65 יסבלו משחיקה של הסחוס במפרק הירך. כאשר במקרים החמורים מדובר בתהליך של שחיקת הסחוס ושחיקת המפרקים המסב כאבים והגבלה משמעותית בתנועות המפרק. כאשר הכאבים וההגבלות בתנועה פוגעים באופן משמעותי באיכות החיים של המטופל זה הזמן לשקול ברצינות ניתוח החלפת ירך.

במאמר זה אסביר על אודות השיטה החדשנית של ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית.

צפו בסרטון של פרופ' אמיר הרמן ממליץ על ניתוח החלפת ירך

ממה נגרמים כאבים במפרק הירך?

יש סיבות רבות המשפיעות על הופעת הכאבים במפרקי הירך. גורמים גנטיים שונים, מצב לאחר חבלה, בעיה באספקת הדם לראש הירך ובעיה מבנית מילדות בירך. לרוב מדובר בשינויים במבנה מפרק הירך שגורם לשחיקה של הסחוס במפרק. תהליך השחיקה כולל גם שינויים ברקמות סביב ובתוך המפרק כגון הלברום, הקפסולה של המפרק והגידים והשרירים שסביב המפרק. כל אלו מובילים לכאבים בבמפרק הירך.

מפרק ירך
ראש ירך

לא רק לאנשים מבוגרים

חשוב לדעת כי כאבים באזור מפרק הירך הם כאבים שלא שמורים רק לאנשים מבוגרים. גם צעירים עשויים לסבול מכאבים במפרק. בגיל הצעיר יותר לרוב מדובר בפציעת ספורט כגון מתיחה של שריר או נזק בלברום של מפרק הירך. קיימות גם סיבות יותר משמעותיות לכאבים בירך בצעירים כגון נמק בראש הירך או פגיעה מבנית בילדות שמתחילה להכאיב בבגרות. אך בעיות אלו אינן שכיחות. בגיל המבוגר לעומת זאת, שכיחות שינויים ניווניים במפרק עולה.

כאשר ישנה שחיקת סחוס באזור של מפרק הירך הרי שזה מה שיגרום לקשיים בתפקוד היומיומי של החולה. קשיים אלו יכולים לנבוע מכאבים במפרק או מהגבלה בתנועות המפרק. חשוב לציין כי שחיקה של הסחוס באזור של מפרק הירך לא קשורה לאוסטאופורוזיס (בריחת סידן מהעצמות) הבעיה הספציפית הזו של בשחיקה של מפרקי הירכיים מכונה אוסטיאוארטריטיס (ראו ערך בויקיפדיה).

בכדי למצוא את מקור הכאבים במפרק הירך יש להתחיל בצילום רנטגן פשוט. רוב המידע כבר קיים בצילום הרנטגן הפשוט ורק אם בצילום רנטגן לא רואים את מקור הבעיה יש לשקול הדמיה מתקדמת יותר. במקביל לבירור מעמיק יותר ניתן כבר להתחיל טיפול בנוגדי כאבים ודלקת שהם הקו הראשון לטיפול בבעיות אורטופדיות רבות.

מהו ניתוח החלפת ירך?

ניתוח החלפת ירך הינו ניתוח שבו מוצאים את מרכיבי המפרק – ראש הירך (העלי) וחלק המפרק של האגן (המכתש) – ומחליפים אותם במרכיבים מלאכותיים (מבנה זה מאפשר תנועה חופשית וחלקה בכל מישורי התנועה). מרכיבים אלו מהווים את החיבור בין עצם הירך ועצם האגן. החלפה זו  מתבצעת תוך פגיעה מינימאלית בשרירים סביב המפרק ומקנה טווח תנועות תקין ותפקוד ללא כאבים לאחר הניתוח. מטרת הניתוח היא לאפשר תפקוד מלא ללא כאבים ולשפר את איכות החיים של מטופלים עם שחיקה במפרק הירך.

בניתוח החלפת ירך מוסר ראש הירך הפגוע. החלק של האגן מוחלף בקערה מתכתית (שהעצם נבנית לתוכה) ובקערה פנימית מפלסטיק עם קשרים מרובים בין שרשראות הפלסטיק. מבנה ייחודי זה מקנה למשתל את העמידות הגבוהה שלו בפני שחיקה.

החלק של ראש הירך הכדורי מוחלף בכדור מתכתי, העשוי מתכת קרמית בעלת שטח פנים חלק ביותר. ראש הירך מוחזק בתוך הירך עם יתד שנכנסת לתוך התעלה של עצם הירך. יתד זו מכוסה בחומר ציפוי שעליו צומחת העצם. כך עובר המשתל אינטגרציה לגוף המטופל.

מפרק ירך
מבנה מפרק הירך

למי מיועד ניתוח החלפת ירך?

ניתוח החלפת מפרק הירך מיועד למטופלים הסובלים משחיקה במפרק הירך ומיצו את הטיפולים השמרניים במחלתם. שחיקה במפרק הירך יכולה להוביל לכאבים כרוניים במפרק והגבלה משמעותית בתנועת המפרק. הגבלות אלו מובילות לירידה תפקודית וירידה באיכות החיים של מטופלים הסובלים משחיקה של מפרק הירך. כאשר מוצו אפשרויות הטיפול השמרניות בשחיקה של המפרק והמטופל סובל מכאבים וירידה מאיכות החיים זהו השלב לשקול ניתוח החלפת מפרק ירך.
שחיקת ירך
דוגמא של מפרק ירך

כיצד מבוצע ניתוח החלפת ירך?

אני מבצע ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית. בגישה זו, לא מתבצע חיתוך של השרירים, והגישה למפרק מתבצעת תוך הסטה של השרירים לצדדים. גישה זו מתאפיינת בזמן החלמה קצר יותר וכאבים פחותים בשלב הראשוני לאחר הניתוח. בנוסף, הסיכוי לפריקות לאחר ניתוח נמוך יותר. היתרון המשמעותי ביותר הקיים בגישה הקדמית הוא היכולת להעריך באופן ישיר את אורך הרגלים במהלך הניתוח. יכולת זו מאפשרת למנתח להגיב להבדלים באורך רגלים באופן מיידי תוך כדי הניתוח על מנת להקנות למנותחים אורך רגלים שווה בסיומו.

במהלך ניתוח החלפת מפרק הירך מבוצעת הכנה של עצם האגן ומותאמת כוסית חיצונית עשויה טיטניום המוחזקת בשלב ראשון באמצעות לחץ. לאחר מספר חודשים צומחת העצם לתוך חריצים בכוסית. בנוסף, לכוסית החיצונית מותאמת כוסית פנימית העשויה פלסטיק מיוחד עמיד כנגד שחיקה. עצם הירך מנוסרת בגובה צואר הירך ומבוצעת הכנה של מפרק הירך השחוק לצורך התאמת משתל הירך. גם כאן ההתאמה הראשונית היא על ידי לחץ של המשתל לעצם ולאחר מספר חודשים צמיחה של העצם לתוך המשתל.

ראו גם: ניתוח החלפת ברך

צפו בסרטון הדגמה של החלפת מפרק ירך

3 שיטות לטיפול בהחלפת מפרק הירך

קיימות מספר שיטות אשר באמצעותן מבצעים ניתוח החלפה של מפרק הירך:

  • גישה צידית
  • גישה אחורית
  • גישה קדמית

 

בגישה צידית ובגישה אחורית המטופל שוכב על הצד, בגישה הצידית מבוצע חיתוך של השריר המרכזי של מפרק הירך. איחוי של חיתוך זה וההחלמה ממנו היא הגורמים בגישה זו להחלמה ממושכת.
בגישה האחורית המתח מגיע למפרק הירך מאחורי השריר המרכזי של הירך. המנתח מנתק את השרירים האחוריים של הירך ותופר אותם לאחר מכן. ההחלמה משיטה זו היא מהירה אך היא כוללת אחוז גבוה יחסית של פריקות של המפרק. כדי למנוע פריקות ייתכנו הגבלות שונות על המטופל בתקופה הראשונה לאחר ניתוח על מנת לא להעמיס על המפרק באיזור החתך האחורי. בנוסף, בשתי הגישות שצויינו לעיל קשה להעריך את אורך רגלי המטופל בשכיבה על הצד.

הגישה השלישית והחדשה יותר מבין השלוש הינה גישה קדמית להחלפת מפרק הירך.

פרופ' אמיר הרמן

החלמה לאחר ניתוח החלפת ירך יחד עם פרופ' אמיר הרמן

בעקבות העובדה שלא נחתכים שרירים במהלך ניתוח החלפת ירך בגישה הקדמית ההחלמה מהניתוח קלה יותר.

יום לאחר הניתוח –  אני מקפיד להוריד את המטופלים שלי מהמיטה וללכת איתם את ההליכה הראשונה לאחר הניתוח. אני חושב שהנוכחות שלי והתמיכה שלי מסייעת מאוד למטופלים ומרגיעה אותם בצעדים הראשונים לאחר הניתוח.

פיזיותרפיה – לאחר מכן מבוצע תרגול פיזיותרפיה של עליה וירידה במדרגות, שימוש בנוחיות באופן עצמאי והליכה עם הליכון ברחבי המחלקה. הרוב המוחלט של המטופלים שלי משתחררים הביתה יום לאחר הניתוח. מחקרים מראים כי שחרור לשיקום ביתי ופיזיותרפיה ביתית מפחיתים אשפוזים חוזרים, מפחיתים סיבוכים וטובים למטופלים. המשך הפיזיותרפיה נעשה בבית המטופלים והם מקבלים מענה מקופות החולים. 

תרופות לאחר הניתוח – את התרופות לאחר הניתוח המטופלים רוכשים טרם הניתוח. ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית הינו יציב מאוד ולא מצריך הכנת הבית באופן מיוחד.  לאחר הניתוח אני מקפיד לתת למטופלים שלי מגוון רחב של תרופות נוגדות כאבים. טיפול מולטימודאלי זה הוכח כיעיל יותר בטיפול בכאבים ובהחשת ההחלמה מהניתוח. כל תרופה מפחיתה את הכאבים במנגנון שונה, ומתן מספר תרופות מאפשר להוריד את המינון של כל תרופה בפני עצמה. מטופלים רבים אף לא משתמשים בכל התרופות שניתנות להם.

שבועיים לאחר הניתוח – כשבועיים לאחר הניתוח רוב המנותחים כבר אינם צריכים להסתייע בהליכון ונעזרים במקל הליכה בלבד. מנותחים רבים חוזרים לשגרת חייהם כחודשיים עד שלושה חודשים לאחר הניתוח ולעיתים אף קודם לכן.

לחצו למידע נוסף על שיטות העבודה שלי

יתרונות של ניתוח ירך בגישה קדמית

ניתוח החלפת ירך בגישה הקדמית מוביל להחלמה מהירה יותר, גישה זו חוסכת מהמטופל מגבלות רבות שנובעות מביצוע הניתוח בשיטותה המסורתיות, והניתוח נעשה בצורה כזו שלא נגרם כל נזק מיותר לעצם או לשרירים הנמצאים באזור הניתוח. בניגוד לגישות אחרות הסיכוי לפריקה של מפרק הירך לאחר הניתוח הוא נמוך ביותר. בנוסף, בשל שכיבת המטופל על הגב בסיום הניתוח המנתח אוחז את רגלי המטופל בידיו ומשווה באופן ישיר את אורך הרגלים, לכן הסיכוי להבדל באורך הרגלים הינו נמוך ביותר.

ניתוח החלפת ירך

שיקום אחרי ניתוח מפרק ירך בגישה הקדמית

מטופלים שבוחרים לעבור את ניתוח מפרק הירך בגישה הקדמית, נהנים מתנועה מידית לאחר הניתוח בלי הגבלות לתקופה שלאחר הניתוח. לאחר שלוש עד חמש שעות מהניתוח יכול המנותח לקום על רגליו וללכת בכוחות עצמו.

הניתוח בגישה הקדמית חוסך למעשה הרבה מגבלות. כמו –

  • כיפוף של הרגל המנותחת שאינה מוגבלת.
  • אפשרות להצליב את הרגליים, ישיבה על כל כיסא ולא רק על כיסא גבוה.
  • אפשרות לשכב על הגב ללא כל הגבלה.
  • אפשרות לשכב על הצד המנותח מיד לאחר הניתוח.
  • אין צורך במנוחה ארוכת טווח במיטה כמו בניתוחים אחרים.

 

אנו ממליצים למי שצריך לעבור ניתוח החלפת ירך לשקול ניתוח בגישה קדמית. כמו בכל דבר ברפואה גם בגישה זו ייתכנו סיבוכים אך כיום זו הגישה חדשה ביותר שהוכחה כמצויינת לניתוח החלפת ירך.

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​