אחוזים גבוהים באוכלוסייה עשויים למצוא את עצמם סובלים מתופעה של שחיקת סחוס בברך או בירך.כאשר הסחוס לגיל 45-50 הוא באופן טבעי מתחיל תהליך של בלאי.
מהם התסמינים, אוכלוסיות הסיכון ומתי כדאי לבצע ניתוח?כל זאת ועוד בכתבה הבאה >>
מה זה סחוס?
הסחוס הוא חומר שמסכך את עצמות הירך ועצמות הברך ולמעשה נמצא באזור המפרק כאשר תפקיד הסיכוך הוא לבודד את העצמות ולצמצם את החיכוך ביניהם בעת תנועה. הסחוס מאפשר את התנועה החלקה והבריאה. כאשר ישנה שחיקת סחוס, נוצר חיכוך בין העצמות. זה דבר מאוד כואב וגם מגביל את התנועה. לא פעם מתלקחת דלקת במקום שמגביר עוד יותר את הכאב והמקום נעשה נוקשה, נפוח וממש לא נוח ולא נעים.
מהו מפרק הברך?
מפרק הברך הינו המפרק שבין עצם הירך ובין עצם השוק. את העצם במשטח המפרקי מחסה סחוס. בתמונה הראשונה ניתן לראות את מפרק הברך התקין. הסחוס במודל זה צבוע בכחול. ניתן לראות כי הסחוס שלם ותקין. בין הסחוסים נמצאים המניסקוסים המהווים סוג של בולם זעזועים עבור הברך.
אזור הברכיים הוא האזור שנפגע הכי מהר וזאת בגלל שהברכיים הם האיבר שעובד הכי קשה, יותר מכל מפרק אחר בגוף. הברכיים הם אלו שנושאים את כל משקל הגוף שלנו וכאשר אנחנו קופצים או רצים, מועמסים על הברכיים משקלים גבוהים עוד יותר. ברבות הזמן המשקלים הגבוהים הללו פשוט שוחקים את הסחוס. מובן שיש גם גורמי סיכון נוספים המשפיעים על הדבר כך שאנשים שסובלים מעודף משקל יסבלו עוד יותר מהתופעה. יש גורמים נוספים שעשויים להאיץ את ההליך ולגרום לשחיקה מהירה יותר.
צפו בפרופ' אמיר הרמן מסביר על שחיקת סחוס בברך
תסמינים של שחיקת סחוס בברך
האבחון נעשה לרוב בעזרת צילומי רנטגן שבאים לאושש את האבחנה ולקבוע את חומרת המחלה ואת הדרגה שלה. בהתאם גם נקבע הצורך בטיפול. לעיתים אנו נעזרים ב- MRI על מנת למקד את הבעיה למדור מסויים או להבין האם הנזק הוא יותר בסחוס או במניסקוס של הברך.
מיהם קבוצות הסיכון לשחיקת סחוס בברך?
אז אמרנו ששחיקת סחוס היא תופעה טבעית שבאה עם הגיל. עם זאת אנחנו יודעים שלא כולם סובלים מהתופעה באותה מידה. כי יש כאלה שרגישים אליה יותר ויש מי שהבעיה הזו כמעט מדלגת עליו. אז מי נמצא בסיכון לפתח מחלה כזו של שחיקת סחוס?
אנשים הנמצאים בסיכון לפתח שחיקה של הברך הינם אנשים עם סיפור משפחתי של שחיקת מפרק, אנשים עם מחלה ראומטית או אוטואימונית שתוקפת את המפרקים, כאלו שסבלו מטראומה לברך – שבר בעבר או קרע של רצועה צולבת. בנוסף, אנשים שסבלו מקרע במניסקוס ועברו ניתוח כריתה חלקית או מלאה של המניסקוס.
דרגות של שחיקת סחוס בברך
הברך בריאה ואין כל סימן לשחיקה של הסחוס. האדם לא סובל מכל כאב או מגבלה.
בצילום אפשר יהיה לראות מעט עיבוי בעצם הצמודה למפרק. בשלב הזה האדם לא יחוש עדיין בכאב או באי נוחות היות ושחיקת הסחוס היא עדיין ממש מזערית. לרוב גם לא מאבחנים את הבעיה בשלב הזה. אך אם הרופא כן מאבחן וחושד כי מדובר בשחיקה או שיש היסטוריה משפחתית של שחיקת סחוס, ימליץ הרופא על נטילת תוספים כמו גלוקוקוזמין וכונדרואיטין. הוא גם ימליץ על ירידה במשקל, על התעמלות באופן קבוע ועוד המלצות שיאטו את התפתחות השחיקה של הסחוס.
דרגה זו נחשבת לדרגה בינונית. אפשר יהיה לראות בצילום הרנטגן זיזי עצם כאשר הסחוס עדיין יהיה במצב טוב והמרווח בין שתי העצמות של המפרק עדיין מעט מוצר. לא יהיה עדיין חיכוך בין העצמות היות ועדיין יש מספיק נוזל סיכוך המפרק. במצב זה ייתכן ויופיעו כאבים באזור הברכיים לאחר פעילות מאומצת או תחושת נוקשות באזור הברך בעת כיפוף או יישור. הטיפול במצב הזה הוא גם שמרני והוא כולל בעיקר ירידה במשקל, התעמלות, דיאטה ופעילות גופנית קבועה גם בלי קשר למשקל. פעילות גופנית תורמת רבות לחיזוק שרירי המפרק כמו גם הגברת היציבות.
מעבר לכך חשוב לשים דגש על מניעת עומסים כבדים מידי על המפרקים, כמו קפיצות או כריעות ברכיים.
יש אנשים שיזדקקו בשלב הזה לתרופות משככי כאבים כמו אקמול וכדומה.
שלב זה הוא כבר שלב בו ישנו נזק גלוי לסחוס. בצילומי רנטגן אפשר יהיה לראות את ההיצרות בין המפרקים והאדם יחוש בכאב חזק לאחר הליכה, כיפוף, ריצה, כריעה וכן הלאה.
לאחר ישיבה ממושכת און לאחר שינה המפרק עשוי להיות נוקשה ואפילו להתנפח. במקרים כאלה אפשר יהיה לטפל בהזרקות סטרואידים. הסטרואידים מקלים מאוד על הכאב לטווח של חודשים. חשוב לשקול היטב את ההזרקות היות ולאחר מספר חודשים היעילות שלהם פוחתת. יש מקרים אשר בהם הטיפול אף עלול להחמיר בסופו של דבר את המצב של הסחוס.
יש גם אפשרות לזריקות היאלורוניות שהן גם כן עשויות לתרום לשיכוך הכאב.
זהו שלב חמור של שחיקת סחוס בברך. בצילום רנטגן אפשר יהיה לראות את ההיצרות המשמעותית במרווח המפרקי כאשר נוזל הסיכוך והמניסקוסים כבר כמעט ואינם קיימים. מצב זה מכונה "עצם לעצם". תנועות המפרק הרגילות יסבו כאבים רבים והמפרק יהיה נוקשה ומוגבל בתנועה. בשלב הזה ההמלצה תהיה החלפת המפרק בשתל מלאכותי.
מה זה אוסטאוארטריטיס ברך?
אוסטאוארטריטיס היא למעשה דלקת מפרקים ניוונית והיא הפגיעה שהכי מוכרת לנו באזור המפרק.
עם הגיל המחלה נעשית שכיחה יותר כאשר מעל גיל 65 יותר מרבע מהאוכלוסייה סובלים מתסמיניה של המחלה.
ישנם מספר תסמינים המאפיינים את המחלה.
- נוקשות בירך או במפשעה – אנשים שמתאמנים עשויים לחוש בנוקשות הזו באזור הירך או העכוז. הנוקשות בולטת עוד יותר בשעות הבוקר. אם מדובר בשלבים הראשונים של המחלה הרי שמנוחה עשויה להקל מאוד על התופעה.
- נוקשות בברך מלווה בכאב – כאשר המחלה פוגעת באזור הברכיים, הרי שהנוקשות תורגש באזור הברך יחד עם כאבים בברך בעת תנועה. בעיקר בעת הליכה או עלייה במדרגות. התחושה היא כאילו הברך ננעלת. ככל שהמחלה מתקדמת המצב רק הולך ומחמיר.
- התלקחות דלקתית – מידי פעם עשויה להתפתח דלקת באזור המפרק הפגוע כאשר המפרק מתנפח ונעשה חם למגע וכואב מאוד. תופעה זו עשויה לחלוף תוך מספר ימים.
כיצד מתחילה מחלה שחיקתית?
איך מתבטאת שחיקה של מפרק הברך?
בשלב השני של המחלה נפגע הסחוס בכל הברך ועוצמת הכאב ומשכה של כל תקופת כאבים מתארכת. בשלב זה עיקר הטיפול הוא על ידי הזרקות לברך. קיימים מספר סוגים של הזרקות. קיימת הזרקת סטרואידים לברך, שמפחיתה את התהליך הדלקתי בהתקף כאבים. קיימת הזרקת חומצה היאלורונית לברך (כרבולת) המשמשת כמעין חומר סיכה לברך. יעילות הזריקות הינה בעיקר בהפחתת כאבים. לא הודגם הבדל בין הזריקות השונות.
מתי כדאי לשקול ניתוח החלפת ברך?
הטיפול השמרני בשחיקת סחוס בברך טיפול יעיל רק בחלה בדרגת חומרה נמוכה. טיפולים אלו מכוונים לכאב הנובע מהשחיקה ואינם מונעים את ההידרדרות במצב הברך. הטיפול היעיל ביותר במצב של שחיקה מתקדמת בברך בדרגה 3 או 4 הוא כאמור ניתוח להחלפת מפרק ברך.
טיפול בשחיקת סחוס בעזרת ניתוח עשוי לפתור את כל הבעיות כאשר בעזרת המפרק החדש יוכל החולה לקום ולהלך על רגליו, ולהשיג איכות חיים טובה יחסית למצבו טרם הניתוח.
בשלב המתקדם של המחלה, קיימת פגיעה נרחבת בסחוס של הברך. בנוסף, נוצרת צמיחה של זיזי עצם תגובתיים סביב המפרק. בשלב זה קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים של המטופל. המטופל מרגיש כאבים ונמנע מפעילויות המצריכות כל מאמץ. על מטופלים הסובלים מפגיעה משמעותית באיכות החיים שלהם, לשקול ניתוח החלפת ברך.
מטופלים הסובלים משחיקה של מפרק הירך ומעונינים להבין את מחלתם ולשמוע עוד על ניתוח החלפת ירך מוזמנים למרפאתי.
ניתן לתאם תור בטלפון: 03-7578562