שחיקת סחוס בירך

תוכן עניינים:

שחיקת סחוס בירך היא בעיה מוכרת ונפוצה והיא משפיעה על מיליוני נשים וגברים ברחבי העולם כולו. היאבאה לידי ביטוי בכאבים והגבלה בתנועה במפרק הירך, שמובילים לירידה משמעותית באיכות החיים עד כדי נכות לסובלים ממנה.

מהו מפרק הירך? היכן נמצא הסחוס? מה תפקידו? למה הוא נשחק? ומה עושים כאשר הוא נשחק?
על כך ועל אפשרויות הטיפול, וגם על הסיכונים ותופעות הלוואי של הטיפולים השונים במאמר >>

מהו מפרק הירך? והיכן הוא ממוקם?

מפרק הירך בנוי כעלי ומכתש. המפרק כולל את עצם הירך ועצם האגן. על מנת להסביר מהי שחיקת ירך מוצגת תמונה של מודל של ירך בריאה. בתמונה זו ניתן לראות את הסחוס התקין (בצבע תכלת). בצילום הרנטגן המרווח בין עצם הירך ובין עצם האגן הוא למעשה הסחוס הבריא במפרק.

שחיקת ירך

מהי שחיקת סחוס במפרק הירך?

כ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים משחיקת מפרק הירך. הגורמים לשחיקת המפרק מגוונים וכוללים, בין היתר, ניוון של המפרק, דלקת מפרקים, מחלה מולדת או שחיקה הנובעת מטראומה משמעותית. שחיקת מפרק הירך מובילה לכאבים כרוניים במפרק להגבלה בתנועתיות האזור וכן גם לירידה ניכרת באיכות חייהם של החולים.

שחיקת ירך

צפו בפרופ' אמיר הרמן מסביר על שחיקת סחוס בירך

כיצד מתבטאת שחיקת סחוס במפרק הירך?

בשלב המחלה האמצעי ניתן לראות כי עובי הסחוס נפגע והן בצד של הירך והן באגן. ראש הירך עדין עגול וצילומי הרנטגן מראים לרוב היצרות במפרק. הכאבים נובעים מתהליך דלקתי מקומי עקב המגע והתנועה עצם בעצם. טיפול במחלה בשלב זה עשוי לכלול כמו בשלב המוקדם – טיפול פיזיותרפי לחיזוק השרירים סביב מפרק הירך וטיפול תרופתי בנוגדי דלקת.
שחיקת ירך

גורמים לשחיקת סחוס במפרק הירך

עם הגיל, עולה השכיחות של שחיקת סחוס. גורמים נוספים המשפיעים על הסחוס ועל שחיקת סחוס במפרק הירך הינם:

  • התפתחות לקויה של המפרק – תיתכן התפתחות לקויה של המפרק בתקופת הינקות שמובילה לחוסר התאמה בין שני החלקים – ראש הירך ועצם האגן. זה יגרום כבר בגיל צעיר לשחיקת המפרק. התפתחות לקויה של מפרק הירך עשויה לבוא לידי ביטוי בשתי צורות:היעדר הכלה של ראש הירך על ידי עצם האגן או הכלת יתר של ראש הירך על ידי האגן. שתי התופעות הללו מובילות לפיזור לא מאוזן של העומסים על המפרקים כאשר זה מוביל לשחיקה מוקדמת של מפרק הירך.
  • חבלה או טראומה – פגיעה בסחוס של המפרק עלולה להתרחש בעקבות חבלה כמו שבר באזור של מפרק הירך או באזור של האגן.
  • נמק של ראש הירך– מצב כזה עלול להיווצר בעקבות חוסר אספקה של דם אל ראש הירך. יש לזה מספר סיבות, כמו מחלות דם שחוסמות את האספקה הסדירה של הדם או נטילת תרופות שונות ממשפחת הסטרואידים.
  • זיהום תוך מפרקי – מצב יכול להתרחש בילדים שמצריך טיפול רפואי דחוף בשטיפות חוזורת של המפרק על מנת למנוע פגיעה בסחוס ושחיקה של המפרק. 
  • מחלות מטבוליות שונות הקשורות לבעיות בחילוף החומרים.
  • גידולים – הרס של מפרק הירך שנוצר מגידולים סביב המפרק.
  •  

איך מאבחנים שחיקת סחוס בירך?

כדי לאבחן בצורה קלינית ברורה נעשית בדיקה פיסיקלית וגם סדרה של צילומים. בדרך כלל מבצעים צילומי אגן כאשר המטרה היא השוואה בין שני המפרקים. כאשר בצילום אפשר יהיה לראות את היצרות המרווח בין העצמות לבין המפרק ואת היצירה של זיזי עצם והיעדר הכיסוי הבריא של ראש הירך שאמור להיות על ידי עצמות האגן.

דרכי טיפול בשחיקת ירך

אבחנה של שחיקת סחוס בירך, אין משמעותה בהכרח ניתוח. לא בכל מצב של שחיקה הרופא ימליץ על ניתוח החלפת ירך. יש מקרים רבים אשר בהם אפשר יהיה בהחלט לדחות את הניתוח ולעיתים אף לשמר את המצב כפי שהוא בלי שיהיה צורך כלל בניתוח.
מטרת הטיפול בשיחקת מפרק הירך היא הטבה בכאבים וכן שיפור יכולת התנועה של המפרקים. ברור שאלו יובילו לשיפור מהותי באיכות החיים של המטופל.

הטיפולים המוצעים כיום כוללים

לצורך שיפור טווחי התנועה הן של מפרק הירך והן של המפרקים הסמוכים למפרק הירך, כלומר הגב. מעבר לכך תורמת הפיזיותרפיה לחיזוק השרירים, לשחרור הידבקויות של רקמות רכות לעצמות וזה מה שתורם להפחתה מהותית של הכאבים.

זה כול כירופרקטיקה או דיקור סיני שעשוי לתרום גם כן להטבה ולשיפור בכאבים.

שימוש במקל הליכה ביד הנגדית לגפה שסובלת משחיקה.

שימוש בנעלים עם חצאי כדור שמטרתן היא הפחתת העומס על מפרק הירך.
טיפולים תרופתיים – זה כולל משחות המשפרות את הכאבים תוך הפחתה בגירויים הדלקתיים שסביב מפרק הירך. זה גם כולל תרופות הניתנות לבליעה כמו תרופות נוגדות דלקת או אפילו רק משככי כאבים. היות והגוף מגיב לשחיקה של הסחוס בתגובות דלקתיות שמטרתן היא ניסיון לתקן את המצב. תרופות אלו משפיעות על ידי הפחתה של הדלקת שסביב מפרק הירך.

נטילת תוספי מזון כמו גלוקוזאמין או כונדרטין לצורך תחזוקה של המפרקים יחד עם הטבה בכאבים ותפקוד של המפרק.

 ישנם טיפולים שונים וחומרים שונים להזרקה אל המפרקים כאשר אלו מועילים להקלה על הכאבים יחד עם הפחתת התגובות הדלקתיות. חלק מהזריקות יעילות אף להפעלת מנגנון ריפוי. החומרים אותם מקובל להזריק אל תוך המפרקים הבעייתיים כוללים –
סטרואידים – לריפוי הדלקת והקלה על הכאבים.

חלק מההזרקות הם:
חומצה היאלורונית לירך – חומר שמשכך כאבים ומשפר את תפקודי הגפה.
פלסמה וטסיות דם – הזרקה של פלסמה מפעילה מנגנון ריפוי ושיפור כאבים והעלאת תפקודי המפרקים.
ההזרקות השונות יעילות לטוח זמן מסויים שלאחריו הכאבים חוזרים.

במקרים אשר בהם כל הטיפולים השמרניים והתרופות שמנינו לעיל לא הועילו, לא יהיה מנוס מניתוח להחלפת מפרק הירך.
קיימות מספר גישות ניתוחיות למפרק הירך: קדמית, צידית ואחורית. הגישה הקדמית לניתוח החלפת ירך מאפשרת לבצע את התהליך עם החלמה מהירה ופחות כאבים. בצורה פשוטה מאוד יחסית כאשר אין צורך בשולחן מתיחה מיוחד. מעבר לכך הניתוח הוא מהיר יחסית ומה שהכי חשוב ההתאוששות מהניתוח אף היא מהירה ואיננה מצריכה הגבלות לאחר מכן.
למעשה תוך שעות ספורות מהניתוח יכול המטופל כבר לקום ממיטתו וללכת על רגליו. השיקום לאחר ניתוח כזה אינו מורכב.

מתי כדאי לשקול ניתוח החלפת ירך?

בשלב המחלה המתקדם ניתן לראות את הנזק הנרחב והפגיעה בסחוס הן בראש הירך והן באגן. ניתן לראות איזורים שבהם יש אובדן מוחלט של סחוס מפרקי וקיימת עצם חשופה בחלקו העליון של ראש הירך ובאגן. חלק זה הוא החלק נושא המשקל של המפרק. הפגיעה הסחוסית והעצם החשופה הן אשר גורמות לכאבים הכרוניים וההגבלה בתנועות המפרק. בשלב זה על המטופל לשקול ניתוח החלפת ירך – בהתאם לכאבים, להגבלה בתנועות ולירידה באיכות החיים.
שחיקת ירך

כיצד להיערך לניתוח של החלפת ירך?

לקראת הניתוח חשוב להתכונן כדי שהתהליך כולו יעבור בשלום ובקלות וההתאוששות תוכל להיות מהירה ויעילה. על כן חשוב לבחור בעיתוי נוח מבחינת האפשרות לקחת חופשת מחלה לצורך הפרוצדורה והשיקום, חשוב לדאוג לכך שיהיה לכם ליווי מצד בן הזוג או חבר שיוכל לתמוך בכם בימים הראשונים שלאחר הניתוח, חשוב להכין את הבית לקראת שובכם כדי למנוע מכשולים ונפילות ולהכין מראש כל מה שאתם עשויים להזדקק במהלך ההחלמה.

סיכונים שכדאי לדעת עליהם לפני הניתוח

כמו כל הליך כירורגי גם כאן ישנם סיכונים שונים. למרות שסיכויי ההצלחה גבוהים עדיין קיים אחוז נמוך של סיבוכים. בחרו רופא טוב ומנוסה, התייעצו עם המומחים וקבלו את ברכת הדרך למהלך.

פרופ' אמיר הרמן ממליץ על ניתוח החלפת ירך

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​