הברכיים שלנו עובדות קשה ומשרתות אותנו היטב במהלך כל פעולה שאנחנו עושים במהלך היום. העומסים המוטלים על הברכיים הם גבוהים מאוד כך שעם הזמן והגיל העולה חלה שחיקה מסוימת בסחוסים של מפרקי הברך. אז לא תמיד זה מאותת על צורך בהחלפת ברכיים. יש הרבה מה לעשות לפני שמחליטים ללכת על הליך כזה. הדבר הנכון ביותר לעשות כאשר ישנם כאבי ברכיים זה לפנות אל אורטופד שהוא מומחה לברכיים כדי לקבל ממנו חוות דעת רפואית על סמך אבחנה מדויקת שכוללת הדמיות, צילומים, התייחסות להיסטוריה הרפואית והמשפחתית וכמובן בדיקה גופנית מדוקדקת.
באילו מצבים נצטרך להחליף את מפרק הברך?
החלפת ברך זהו ניתוח שנעשה במצבים אשר בהם כבר מוצו כל האפשרויות האחרות ומצב הברך כבר לא באמת ניתן לשיקום. החולה סובל מכאבים בברכיים, הוא לא יכול לנהל את שגרת החיים שלו ומתקשה לקום בבוקר, ללכת, לרדת או לעלות מדרגות וכן הלאה. ניתוח החלפת מפרק ברך במצבים מעין אלו זהו פתרון מושלם. לאחר החלפת מפרק ברך נהנה המטופל מחיים חדשים עם יכולות חדשות. אז נכון שזהו ניתוח לא פשוט, הוא מחייב דיוק ברמה גבוהה כדי שהתוצאות תהיינה טובות בהתאם למבנה האנטומי המקורי של הברך.
פרופ' אמיר הרמן מסביר בהרחבה על ניתוח החלפת ברך >>
שחיקת מפרק ברך: ממה זה נובע?
שחיקה של המפרק עשויה לנבוע ממספר סיבות.
- מחלה ניוונית – אוסטיאוארתריטיס – לרוב זה קורה עם הגיל העולה כאשר הסחוס שמחפה ועוטף את קצות העצמות בנקודת החיבור בין עצם הירך ועצם הברך נשחק. הדבר מסב כאבים עזים, נוצרת מוקשות באזור הברך, עלולה להיווצר דלקת שתוביל לנפיחות וכל איכות החיים נפגעת.
- תאונה – אדם שנפגע בתאונה כלשהי והברך נפגעה. במקרה כזה יש צורך גם כן לשקם את הברך ולחדש אותה באמצעות השתלה של מפרק מלאכותי.
- פציעות ספורט – ספורט מאסיבי גם כן עשוי לפגוע בסחוס של הברכיים כאשר לא תמיד יהיה מענה טבעי לדבר מלבד ניתוח.
יתרונות החלפת ברך
ישנם כמה שיטות להחלפת ברכיים. יש את השיטה הרובוטית ויש טכניקה שנעשית בהתאמה אישית. לעיתים הניתוח ישלב את שני הברכיים יחד ובמקרים אחרים זה יהיה רק בברך אחת. ההחלטה איך וכיצד לבצע את ההליך תתקבל על ידי רופא מומחה תוך התחשבות ברצון המטופל.
היתרונות בניתוח החלפת ברך הם:
- שיפור המצב באופן כללי כשזה כולל – יכולת תנועה ברמה איכותית וגבוהה יותר ביחס למה שהיה קודם הניתוח.
- שיפור משמעותי בכאבים.
- האדם מסוגל לתפקד טוב יותר, להתעמל, להתאמן ובכך הוא מחזק את כל מערכות הגוף.
אילו טיפולים קיימים חוץ מניתוח החלפת ברך?
בכל מקרה בו מתברר שאתם מתאימים לטיפולים שמרניים כגון זריקות חומצה היאלורונית לברך, הרי שההנחיה תהיה בהתאם. רק במצב של שחיקת מפרקים ברמה שכבר אינה מאפשרת טיפול אחר והכאבים והסבל פוגעים באיכות החיים, תהיה ההמלצה לביצוע ניתוח החלפת ברך.
צפו במטופלת של פרופ' אמיר הרמן לאחר ניתוח החלפת ברך >>
ניתוח החלפת ברך: מהן השיטות הקיימות?
בגדול ישנן שתי שיטות עיקריות לביצוע הניתוח להחלפת ברכיים.
- השיטה המסורתית – זוהי השיטה שהייתה מקובלת עד לפני זמן לא רב. השיטה הזו לא תמיד הוכיחה את עצמה. מנותחים רבים דיווחו על כאבים גם לאחר הניתוח, היה עליהם לעבור שיקום ארוך ולא תמיד זה אכן צלח.
- ניתוח רובוטי להחלפת ברך – כיום ניתן לתכנן בצורה ממוחשבת את סוג הניתוח בהתאם למבנה של הרגל כך שהכול ייעשה בצורה הרבה יורת מדויקת. הניתוח בפועל נעשה בידי המנתח אך הוא משלב תוכנת המחשב שאינה מאפשרת לו לסטות מהמלך המתוכנן.
איך מתבצע החלפת ברך בפועל?
שלבים | הסבר |
---|---|
שלב ראשון - הרדמה | לעיתים אפשר יהיה להסתפק בהרדמה אזורית. היא בטוחה יותר מהרדמה כללית. |
שלב שני - ביצוע הניתוח | זה כולל חתך לאורך הברך וחשיפת חלקי הסחוס הפגועים. הסטה של פיקת הברך ואיזון הברך תוך הפרדה של הרקמות הרכות שבחלק הפנימי של השוק. |
שלב שלישי - הסרת סחוס | הסרת הסחוס השחוק בהתאם למצבו של החולה כמו גם בהתחשב בצורה ובגודל של המשתל הנבחר. כך מכינים את המקום לשתל המלאכותי. |
שלב רביעי - קיבוע השתל | מחזירים את הפיקה ואת הרצועות למקום וסוגרים בתפירה את החתך. חובשים את האזור בחבישה סטרילית. |
פרופ' אמיר הרמן מומחה להחלפת ברך יעשה עבורכם הכול כדי להחזיר לכם את איכות החיים במומחיות, מקצועיות על בסיס ניסיון וידע מקצועי נרחב.