הברכיים שלנו עובדות קשה ומשרתות אותנו היטב במהלך כל פעולה שאנחנו עושים במהלך היום. העומסים המוטלים על הברכיים הם גבוהים מאוד כך שעם הזמן והגיל העולה חלה שחיקה מסוימת בסחוסים של מפרקי הברך. אז לא תמיד זה מאותת על צורך של ניתוח החלפת ברך. יש הרבה מה לעשות לפני שמחליטים ללכת על הליך כזה. הדבר הנכון ביותר לעשות כאשר ישנם כאבי ברכיים זה לפנות אל אורטופד שהוא מומחה לברכיים כדי לקבל ממנו חוות דעת רפואית על סמך אבחנה מדויקת שכוללת הדמיות, צילומים, התייחסות להיסטוריה הרפואית והמשפחתית וכמובן בדיקה גופנית מדוקדקת.
באילו מצבים נצטרך להחליף את מפרק הברך?
החלפת ברך זהו ניתוח שנעשה במצבים אשר בהם כבר מוצו כל האפשרויות האחרות ומצב הברך כבר לא באמת ניתן לשיקום. החולה סובל מכאבים בברכיים, הוא לא יכול לנהל את שגרת החיים שלו ומתקשה לקום בבוקר, ללכת, לרדת או לעלות מדרגות וכן הלאה. ניתוח החלפת מפרק ברך במצבים מעין אלו זהו פתרון מושלם. לאחר החלפת מפרק ברך נהנה המטופל מחיים חדשים עם יכולות חדשות. אז נכון שזהו ניתוח לא פשוט, הוא מחייב דיוק ברמה גבוהה כדי שהתוצאות תהיינה טובות בהתאם למבנה האנטומי המקורי של הברך.
פרופ' אמיר הרמן מסביר בהרחבה על ניתוח החלפת ברך >>
שחיקת מפרק ברך: ממה זה נובע?
שחיקה של המפרק עשויה לנבוע ממספר סיבות.
- מחלה ניוונית – אוסטיאוארתריטיס – לרוב זה קורה עם הגיל העולה כאשר הסחוס שמחפה ועוטף את קצות העצמות בנקודת החיבור בין עצם הירך ועצם הברך נשחק. הדבר מסב כאבים עזים, נוצרת מוקשות באזור הברך, עלולה להיווצר דלקת שתוביל לנפיחות וכל איכות החיים נפגעת.
- תאונה – אדם שנפגע בתאונה כלשהי והברך נפגעה. במקרה כזה יש צורך גם כן לשקם את הברך ולחדש אותה באמצעות השתלה של מפרק מלאכותי.
- פציעות ספורט – ספורט מאסיבי גם כן עשוי לפגוע בסחוס של הברכיים כאשר לא תמיד יהיה מענה טבעי לדבר מלבד ניתוח.
יתרונות החלפת ברך
ישנם כמה שיטות להחלפת ברכיים. יש את השיטה הרובוטית ויש טכניקה שנעשית בהתאמה אישית. לעיתים הניתוח ישלב את שני הברכיים יחד ובמקרים אחרים זה יהיה רק בברך אחת. ההחלטה איך וכיצד לבצע את ההליך תתקבל על ידי רופא מומחה תוך התחשבות ברצון המטופל.
היתרונות בניתוח החלפת ברך הם:
- שיפור המצב באופן כללי כשזה כולל – יכולת תנועה ברמה איכותית וגבוהה יותר ביחס למה שהיה קודם הניתוח.
- שיפור משמעותי בכאבים.
- האדם מסוגל לתפקד טוב יותר, להתעמל, להתאמן ובכך הוא מחזק את כל מערכות הגוף.
אילו טיפולים קיימים חוץ מניתוח החלפת ברך?
בכל מקרה בו מתברר שאתם מתאימים לטיפולים שמרניים כגון זריקות חומצה היאלורונית לברך, הרי שההנחיה תהיה בהתאם. רק במצב של שחיקת מפרקים ברמה שכבר אינה מאפשרת טיפול אחר והכאבים והסבל פוגעים באיכות החיים, תהיה ההמלצה לביצוע ניתוח החלפת ברך.
צפו במטופלת של פרופ' אמיר הרמן לאחר ניתוח החלפת ברך >>
ניתוח החלפת ברך: מהן השיטות הקיימות?
בגדול ישנן שתי שיטות עיקריות לביצוע הניתוח להחלפת ברכיים.
- השיטה המסורתית – זוהי השיטה שהייתה מקובלת עד לפני זמן לא רב. השיטה הזו לא תמיד הוכיחה את עצמה. מנותחים רבים דיווחו על כאבים גם לאחר הניתוח, היה עליהם לעבור שיקום ארוך ולא תמיד זה אכן צלח.
- ניתוח רובוטי להחלפת ברך – כיום ניתן לתכנן בצורה ממוחשבת את סוג הניתוח בהתאם למבנה של הרגל כך שהכול ייעשה בצורה הרבה יורת מדויקת. הניתוח בפועל נעשה בידי המנתח אך הוא משלב תוכנת המחשב שאינה מאפשרת לו לסטות מהמלך המתוכנן.
איך מתבצע החלפת ברך בפועל?
[table id=6 /]
4 עובדות שלא ידעתם על מפרק הברך
הברך היא מפרק מורכב שבו עצם הירך פוגשת את עצם השוק. סמוך למפרק נמצאת פיקת הברך. הידעתם? מבנה מפרך הברך מקבל תמיכה בידי רצועות וגידים, כמו כן בברך ישנה רקמת ריפוד משמעותית הבנויה סחוס. מבנה הברך הוא זה שמאפשר כיפוף, יישור ואת נשיאת משקל הגוף. כעת, קבלו עוד כמה עובדות מפתיעות ומרתקות על הברכיים שלנו:
- מפרק הברך הוא המפרק גדול ביותר בגוף האדם.
- מפרק הברך יכול לשאת עומס של עד פי 4 ממשקל הגוף.
- בלידה ואצל תינוקות פיקת הברך איננה עצם אלא עשויה סחוס בלבד. רק בהמשך, עד גיל 6 לערך, הסחוס הולך ונעשה לרקמת עצם (תהליך שנקרא התגרמות).
- הצורה של פיקת הברך ייחודית אצל כל אדם ואדם – ממש כפי שלכל אחד מאיתנו טביעת אצבע ייחודית משלו!
מהם הקריטריונים לניתוח החלפת ברך?
נהוג לשקול ניתוח החלפת ברך כאשר כאבי הברכיים עזים ומציקים. כמו כן, ניתוח בא בחשבון כאשר בנוסף לכך תפקוד הברך נעשה לקוי, וזה פוגע משמעותית באיכות החיים. כמו כן, נהוג לשקול בחיוב לבצע ניתוח כאשר טיפולים שמרניים לא השיגו את ההטבה הרצויה.
ככלל, הקריטריונים לניתוח החלפת ברך כוללים:
- כאבי ברכיים כרוניים, כלומר כאב מתמשך שאינו מגיב בצורה מספקת לטיפול בתרופות, פיזיותרפיה או זריקות.
- ניתוח מובא בחשבון לסובלים מדלקת מפרקים חמורה, במיוחד דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, או דלקת שנובעת מפגיעה טראומתית כגון עקב תאונה.
- קיום מגבלה תפקודית משמעותית, למשל קושי בביצוע פעילויות יומיומיות כדוגמת הליכה, עלייה במדרגות, קימה עצמאית מישיבה על כיסא וכדומה.
- קיומה רמת כאב בינונית או קשה גם ללא פעילות (כלומר בזמן מנוחה). כמו כן שוקלים ניתוח כאשר הכאב מגיע לרמה שמפריעה להירדם ולישון.
- מצבים של עיוות בברך, כיפוף כלפי פנים או כלפי חוץ באופן בלתי תקין.
החלפת ברך חלקית לעומת החלפה מלאה
החלפת ברך חלקית היא הליך כירורגי שבו רק חלק ממפרק הברך מוחלף. שיטה זו מקובלת כאשר דלקת מפרקים או פגיעה אחרת מוגבלים רק לחלק מהמפרק. זה מאפשר למנתח להחליף אך ורק את האזור הפגוע.
בגישה זו יש יתרון בכך שהיא שומרת על חלק מהברך הטבעית של המטופלים. כתוצאה מכך נשמרת תחושה יותר טבעית לאחר הניתוח. הניתוח נחשב לפחות פולשני בהשוואה להחלפת ברך מלאה, כתוצאה מכך ההחלמה והאשפוז קצרים יותר. התאוששות מהירה יותר ולרוב ישנם פחות כאבים לאחר הניתוח. אפשרי כי המטופלים יחוו טווח תנועה מוגדל לאחר הניתוח (בהשוואה להחלפת ברך מלאה).
מהצד השני, החלפת ברך מלאה כוללת החלפת כל חלקי מפרק הברך. הליך זה מומלץ בדרך כלל לחולים עם דלקת מפרקים חמורה, אשר השפיעה דרמטית על אזורים מרובים של הברך או על הברך כולה.
מטרת הניתוח היא להקל על הכאב וכן להחזיר את יכולת התפקוד במפרקי ברכיים פגועים מאוד. במהלך הטיפול מסירים מהמפרק את הסחוס ואת העצם הפגועים. לאחר מכן מבצעים החלפה בברך מלאכותית. החלפת ברך מלאה יכולה לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של המטופלים, הן מבחינת הקלה ברמות הכאב והן בשיפור בניידות ובטווח התנועה. בניתוח מסוג זה ניתן לצפות לתקופת החלמה ארוכה יותר, בהשוואה להחלפת ברך חלקית. יחד עם זאת לאחר הטיפול, תהליך שיקומי משפר מאוד את יכולת התפקוד, יכולת התנועה וטווח התנועה של הברך.
זו מול זו – החלפת ברך חלקית לעומת מלאה:
החלפת ברך חלקית | החלפת ברך מלאה |
ניתוח פחות נרחב, מתמקד בחלק אחד של הברך | הניתוח נרחב יותר, מפרק הברך כולו מוחלף |
זמן החלמה לרוב קצר יותר | החלמה ארוכה יותר |
בדרך כלל רמת כאב לאחר הניתוח נמוכה יותר | רמת כאב יותר גבוהה לאחר הניתוח |
על פי רוב טווח התנועה טבעי יותר, תחושה כללית טובה וטבעית יותר | טווח תנועה עשוי להיות מוגבל במידה מסוימת |
החלפה חלקית מתאימה לחולים עם נזק קטן יותר, ובחלק מסוים של הברך | החלפה מלאה מתאימה לחולים עם נזק חמור או נרחב בברכיים |
עמידות השתל עשויה להיות פחותה ביחס להחלפה מלאה | עמידות השתל לרוב ארוכה יותר |
צפויה חזרה מהירה יותר לפעילות יום יומית רגילה | צפויה חזרה הדרגתית לפעילות |
תהליך החלמה מהניתוח ולמה לצפות?
לאחר הניתוח המטופלים צפויים לעבור כברת דרך הדרושה להחלמה, על פי סוג הניתוח. בתחילה ניתן לצפות להתאוששות הדרגתית, צפויים כאבים ונפיחות שיורדים בהדרגה. לאחר מכן אפשר לצפות לחזרה הדרגתית לפעילות. המטרה היא להחזיר את תפקוד הברך לרמה טובה ולהביא לשיפור משמעותי באיכות החיים.
היבטים מרכזיים בתהליך ההחלמה:
- מיד לאחר הניתוח, ניתן לקבל טיפול תומך באמצעות שיכוך כאבים. הטיפול מותאם למטופלים על פי אופי הניתוח ועל פי רמת הכאב המדווחת.
- פיזיותרפיה מתחילה סמוך לאחר הניתוח. מתמקדים על פי רוב בהחזרת יכולת התנועה וחיזוק הברך וסביבתה בדגש על חיזוק שרירים.
- תוך ליווי מקצועי מעודדים את המטופלים ומנחים אותם כיצד להגביר בהדרגה את רמת הפעילות. די מהר ניתן להתחיל לתרגל הליכה ותרגילים קלים תוך עליה הדרגתית בדרגת הקושי.
- בזמן ההחלמה מקבלים טיפול באזור המנותח, על מנת לזרז את השיפור ולמנוע הזדהמות (על ידי חיטוי וחבישה לפי הצורך).
- בזמן ההחלמה מעקב מול הרופא המטפל מסייע לתהליך התאוששות. המעקב מועיל להחלמה ומאפשר מתן מענה אישי לפי הצורך של המטופל או המטופלת.
פרופ' אמיר הרמן – אורטופד מומחה בהחלפת ברכיים וירכיים
פרופ' אמיר הרמן, מנתח אורתופדי בעל שם, מתמחה בהחלפות ברכיים, החלפת ירכיים וניתוחים אורתופדיים נוספים. פרופ' הרמן מנהל את המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי קפלן ברחובות. השכלתו הרפואית המקיפה התקיימה באוניברסיטת תל אביב, ולאחר מכן השלמת ההתמחות באורתופדיה בבית החולים תל השומר. לאחר מכן המשיך את התמחותו גם מעבר לים, בארצות הברית ובקנדה. גישתו ממוקדת מטופל, תוך שימוש בטכניקות כירורגיות מתקדמות בהתאמה אישית, בחתירה לתוצאות אופטימליות.
פרופ' אמיר הרמן מומחה להחלפת ברך יעשה עבורכם הכול כדי להחזיר לכם את איכות החיים במומחיות, מקצועיות על בסיס ניסיון וידע מקצועי נרחב.