הכל על אוסטאוארתריטיס: סיבות, תסמינים ושיטות טיפול

תוכן עניינים:

מאפייני אוסטאוארתריטיס, אבחון, גילאים ותסמינים

אוסטאוארתריטיס היא דלקת מפרקים ניוונית, הידועה לרוב בציבור כסוג של כאבי מפרקים המלווים באופן טבעי את תהליך ההזדקנות. מבחינה רפואית המשמעות של אוסטאוארתריטיס היא ניוון הדרגתי של הסחוס במפרקים. כלומר זוהי מחלת מפרקים ניוונית המשפיעה על הסחוס, רקמת חומר הגמיש וחלק שעוטף קצות העצמות במפרק. במשך הזמן נוצרת שחיקת סחוס וכתוצאה מכך חלים תסמינים הקשורים לדלקת ניוונית. 

את המחלה ניתן לאבחן על בסיס נטייה גנטית משפחתית, על סמך שימוש בהדמיות וצילומים וכן שילוב עם בדיקה פיזית מקיפה שעורך האורתופד. במהלך הבדיקה ניתן לזהות שינויים במפרקים שמאפיינים התנוונות. נראים שינויים במבנה חללי המפרקים (שנעשים צרים יותר) ופגיעה נלווית בעצמות הסמוכות. 

התסמינים העיקריים של דלקת מפרקים ניוונית כוללים כאבי מפרקים ונוקשות, לעיתים נפיחות במפרק. חלק מהמטופלים מרגישים החמרה בנוקשות ובכאבים לאחר פעילות והטבה לאחר מנוחה. ראוי להוסיף כי דלקת מפרקים ניוונית מתבטאת בדרך כלל אחרי גיל העמידה, והופכת שכיחה ככל שהשנים חולפות. יחד עם זאת, המחלה עשויה להופיע גם בקרב צעירים, בפרט כאלה שחוו פציעות במפרקים. ניתן לומר כי קבוצת הסיכון כוללת בעיקר אנשים מעל גיל 50, נשים לאחר גיל המעבר, אנשים בעלי רקע משפחתי של ניוון במפרקים וכן אנשים הסובלים ממשקל יתר. פעילות אקטיבית בעצימות גבוהה שגורמת לחץ חוזר ונשנה על המפרקים עשויה להעלות את הסיכון למחלה. 

למידע נוסף אודות פרופ' אמיר הרמן

אודות פרופ' אמיר הרמן

הגורמים העיקריים לאוסטאוארתריטיס 

למרות שמדובר במחלה שיכולה לפרוץ בעקבות כמה גורמים, ניתן לציין שלושה עיקריים התורמים  להתפתחותה:

  1. גיל – ככל שאנו מתבגרים מתחוללת התנוונות טבעית שמשפיעה למעשה על מבנה הסחוס והרכבו. תהליך הזדקנות טבעי מפחית את יכולת התפקוד של הסחוס בבלימת זעזועים וביכולת שלו להתחדש. המשמעות היא פירוק הדרגתי של הסחוס והופעתם של תסמיני דלקת מפרקים ניוונית.
  2. משקל – חשוב להבין כי דלקת מפרקים ניוונית מושפעת מאוד מהמשקל שלנו. אנשים בעלי השמנה ניכרת נמצאים בסיכון מוגבר לדלקת בדגש על מפרקים שנושאים את משקל הגוף, כגון מפרקי הברכיים ומפרקי הירכיים. עודף משקל מאיץ את שחיקת הסחוס ולכן מומלץ להשתדל להפחית במשקל ולשמור על משקל תקין. ישנם מחקרים שמצביעים על כך שבנוסף, רקמת השומן עלולה להיות קשורה עם ייצור חלבונים מסוימים שמחמירים עוד יותר את השפעת הדלקת. 
  3. פציעות במפרקים וכן פעילות ספורטיבית מאומצת מדי וללא מספיק מנוחה הם גורמים משמעותיים שמעלים סיכון לאוסטאוארתריטיס. פציעות מפרק עלולות לגרום נזק ישיר לסחוס או להשפיע על מבנה המפרק עצמו באופן שיוצר לחץ מוגבר על הסחוס. לכן, חשוב מאוד לתת לגוף מנוחה מספקת ולא להעמיס בפעילות יתר. 

שיטות הטיפול באוסטאוארתריטיס

אוסטאוארתריטיס נחשבת למחלה כרונית שהשפעתה מתמשכת. במקביל למחלה, חשוב לא להרים ידיים שכן ישנם לא מעט טיפולים שיכולים להפחית את התסמינים ולשפר את איכות החיים באופן ניכר. לפי הצורך, ניתן לשלב טיפול בכמה גישות, על מנת למקסם את התוצאות. שיטות הטיפול כוללות:

טיפול תרופתי

טיפול תרופתי מקובל למחלה מתבסס על תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים. השפעת התרופות עשויה להפחית כאבים. לסובלים מכאבים חריפים, טיפול קצת טווח כולל זריקות סטרואידים (שאינם רצויים לטווח ארוך בשל השפעות לוואי). מדובר בהזרקה למפרק, טכניקת טיפול שמתאימה בעיקר לכאבי ברכיים או ירכיים. ניתן להשתמש לפי הצורך בתרופות נוספות לשיכוך כאבים, בהתייעצות עם הרופא. חלק מהתרופות עשויות לגרום להתמכרות או לתופעות לוואי אחרות, כך שיש לפעול בשיקול דעת תחת ליווי רפואי צמוד. 

פיזיותרפיה ופעילות גופנית מותאמת 

שיטת טיפול חשובה לא פחות מתרופות מתבססת על שילוב בין הפחתת משקל למי שזקוק לכן וכן פעילות גופנית מותאמת. לחלק מהמטופלים אימוני חיזוק או תרגילים ממוקדים וטכניקות של פילאטיס או יוגה יכולים להועיל. חיזוק שרירים תומכים והקפדה על אורח חיים פעיל אך לא מאומץ מדי יכולים לחולל שינוי גדול לטובה. 

זריקות חומצה היאלורונית

בשנים האחרונות מתרחב השימוש בזריקות של חומרים שנועדו לשמש כחומרי סיכה למפרקים. דוגמא לכך היא שימוש בחומצה היאלורונית שעשויה להועיל חלק מן המטופלים. שימוש באמצעי הדמיה משוכללים מאפשרים מיקוד ודיוק של ההזרקה למקום המתאים במפרק הכואב. 

טיפול באמצעות פתרונות טבעיים

לצד תרופות, פיזיותרפיה וזריקות, ניתן לשקול את השימוש בפתרונות טבעיים. למשל, תוספים כגון גלוקוזאמין, ואומגה 3 עשויים להשפיע לטובה אצל חלק מהמטופלים אך לא בכולם. טיפול בחום או בקור יכול להרגיע כאב או להקל על מפרקים נפוחים. רצוי לשלב כל זאת עם הליכות או פעילות גופנית קלה לשיפור האפקט. 

שאלות נפוצות על דלקת מפרקים ניוונית ושחיקת סחוס

  • מהי שחיקת סחוס וכיצד היא קשורה לדלקת מפרקים ניוונית?

שחיקת סחוס זו שחיקה הדרגתית של רקמת הסחוס, רקמה שמכסה את קצות העצמות של המפרק. בדלקת מפרקים ניוונית השחיקה גורמת לחיכוך בין העצמות. התוצאה היא כאבים, הפחתתה בטווח תנועה ולעיתים נפיחות. 

  • האם ניתן לעצור את שחיקת הסחוס ולרפא אותה?

למרבה הצער לא ניתן נכון להיום לבטל את שחיקת הסחוס ולרפא סחוס באופן מלא. יחד עם זאת,  ניתן להאט את ההחמרה ולהחזיר יכולת תפקוד בעזרת טיפולים. חשוב לשמור על משקל תקין, לבצע פעילות גופנית מתונה שלא מזיקה למפרקים ולהמשיך להגיע למעקב אצל האורתופד. ניתן לבדוק גם על ניתוח החלפת מפרקים עם אורתופד מומחה.

  • מהם הסימנים המוקדמים לשחיקת סחוס בדלקת מפרקים ניוונית?

סימנים מוקדמים לשחיקת סחוס כוללים נוקשות במפרקים במיוחד בשעות הבוקר ולאחר חוסר תנועה. כמו כן, כאבי מפרקים חזקים יותר לאחר פעילות או בסוף היום. עם הזמן ניכרת ירידה בגמישות המפרקים ואפשרי שגם ירידה בטווח התנועה. אצל חלק מהחולים המפרקים ישפיעו קולות אופייניים של התפוקקות. 

  • האם ניתן למנוע שחיקת סחוס?

מכיוון שגנטיקה והזדקנות גורמים לשחיקת סחוס טבעית, קשה לומר שניתן למנוע שחיקה כזאת בצורה מלאה. עם זאת ישנן דרכים להפחית השחיקה למשל על ידי תזונה נכונה, שמירה על משקל תקין, ללא הגזמה בפעילות גופנית והישמרות מפני פציעות בזמן פעילות. במקרים של ברכיים או ירכיים, ניתן לברר על ניתוח החלפת מפרק ברך או ניתוח החלפת מפרך ירך.

  • האם יש תרופות טבעיות יעילות לטיפול בשחיקת סחוס בדלקת מפרקים ניוונית?

תרופות טבעיות עשויות לעזור, אך ככל הנראה לא לרפא את השחיקה. תוספים כגון אומגה 3, תוספי גלוקוזאמין, גינג'ר וכורכום (בעלי תכונות אנטי דלקתיות) יכולים להועיל. עם זאת, חשוב להתייעץ עם הרופא גם לגבי השימוש בפתרונות טבעיים שכן עשויה להיות השפעה על טיפול תרופתי מקביל.

אורטופד ברך מומלץ - פרופ׳ אמיר הרמן

פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​