ניתוח החלפת מפרק ירך

תוכן עניינים:

המטרה של ניתוח החלפת מפרק ירך היא לשפר את יכולת התפקוד ולהפחית כאבים, על ידי החלפת מפרק ירך פגוע. במקום המפרק הפגוע משתילים מפרק (שתל) מלאכותי. ניתוח מסוג זה מובא בחשבון כאשר טיפולים אחרים, שמרניים יותר, לא הצליחו לספק שיפור ביכולת התנועה והפחתת כאבים. להלן נסביר בקצרה על מבנה מפרק הירך ולאחר מכן נתאר את הגורמים לכאבי מפרק הירך וכן מה ההבדל בין החלפת מפרק ירך בגישה קדמית לעומת החלפה בגישה אחורית.

מהו מפרק הירך והיכן הוא ממוקם?

מפרק הירך הוא מפרק כדורי, וידוע כאחד המפרקים הגדולים ביותר והחשובים בגופנו. המפרק ממוקם היכן שעצם הירך מתחברת לאגן. בחלק העליון של עצם הירך נמצא ראש עצם הירך, מבנה בצורת כדור המותאם לאצטבולום, שהוא שקע באגן. עיצוב אנטומי משוכלל זה מתבטא בטווח תנועה רחב שנחוץ לניידות כללית, הליכה, עליה במדרגות, ריצה או כמעט כל פעילות אחרת שכוללת תנועה. חשוב להוסיף כי מפרק הירך מוקף בשרירים, רצועות וגידים, אשר לוקחים תפקיד חשוב בתמיכה ויציבות באזור (וגם יציבות ושל הגוף כולו). המרפק מרופד עם סחוס, רקמה שמונעת חיכוך בין העצמות ומאפשרן להן לנוע בקלות, ללא מגבלות וללא כאבים. ככלל, למבנה הירך כפי שתיארנו יש תפקיד מפתח בשמירה על שיווי משקל, יציבה תקינה ויכולת תנועה טבעית.

אודות פרופ' אמיר הרמן

מהן הסיבות להיווצרות כאבים במפרק הירך?

כאבים במפרק הירך יכולים לנבוע מסיבות שונות. למשל:

  1. דלקת מפרקים – זהו הגורם הראשון במעלה והנפוץ ביותר, לכאבים כרוניים בירך (הנפוצים לרוב בקרב אנשים מבוגרים). דלקת מפרקים ניוונית כמו גם דלקת מפרקים שגרונית עלולות להוביל לנזק משמעותי בסחוס וכן לדלקת במפרק הירך.
  2. בורסיטיס דלקת של הבורסה, שהן שקיות קטנות הממוקמות סמוך למפרק הירך. הן מלאות נוזלים ומרפדות את המפרק. דלקת מסוג זה גורמת לרגישות וכאבים.
  3. פציעות – כאבים במפרק הירך יכולים להיות תוצאה של שברים, נקעים, מתח ברצועות ופציעות אחרות. לרוב אלה כאבים חדים, שמופיעים בבת אחת לאחר חבלה קשה, נפילה וכיוצא בזה. לעיתים פציעות כאלה נגרמות מסיבה אחרת, כגון עומס מתמשך על המפרק, ללא מנוחה מספקת.
  4. דלקת בגיד – דלקת בגידים שסביב מפרק הירך עלולה להיגרם ממאמץ מוגזם או מפעילות חריגה לאורך זמן.
  5. סיבות נוספות לכאבים במפרק הירך כוללות למשל קרע בטבעת בסחוס, לברום. לעיתים הכאב יהיה תוצאה של זיהום עצבי או במפרק, וכן בשל נמק בעצם הירך (אוסטאונקרוזיס), הנוצר מחוסר זרימת דם לראש הירך.

באילו מקרים נצטרך לבצע ניתוח החלפת מפרק ירך?

ניתוח החלפת מפרק ירך איננו הטיפול הראשון שאותו שוקלים, בשל כאבים ודלקת במפרק הירך. בתחילה, אורתופד מומחה ברכיים בדרך כלל ימליץ על טיפולים לא ניתוחיים, לצורך הפחתת כאבים ושיפור תפקוד ויכולת תנועה. טיפולים שמרניים כוללים בין היתר תרופות כמו משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות, תרגילי פיזיותרפיה ותרגילים לחיזוק השרירים סביב מפרק הירך.

כאשר אמצעים לא ניתוחיים אלה אינם מצליחים להביא להקלה הרצויה, ניתוח עשוי להיות הפתרון המתאים. ניתוח החלפת מפרק ירך נחשב לאופציה טיפולית מתאימה, למשל במקרים הללו:

  1. דלקת מפרקים ניוונית קשה – זהו מצב שבו הסחוס במפרק הירך שחוק במידה ניכרת. כתוצאה מכך העצמות מתחככות זו בזו, נוצרים כאבים חזקים ונוצרת מגבלה משמעותית ביכולת התנועה.
  2. דלקת מפרקים שגרונית – מדובר במחלה אוטואימונית, שגורמת לדלקת כרונית במפרק הירך. לצד כאבים, אזור המפרק עשוי לסבול משינויים מבניים משמעותיים.
  3. אוסטאונקרוזיס (נמק בראש עצם הירך) – מצב זה מאופיין באספקת דם ירודה לאזור ראש הירך. התוצאה היא נזק בלתי הפיך לרקמת עצם ונזק מהותי למפרק.
  4. שברים בירך או טראומה – אצל אנשים מבוגרים, שבר בירך יחסית נפוץ. החלפת מפרק באה בחשבון כאשר השבר הינו חמור והאזור איננו מחלים בצורה טובה. דלקת יכולה להיות תוצאה של טראומה, פציעה חמורה שגורמת לדלקת משמעותית.
  5. עיוותים במפרק הירך – עיוותים במפרק יכולים להיות תוצאה של התפתחות לקויה או מצב מולד. כאב וקושי תפקודי יכולים להוות שיקולים לביצוע ניתוח החלפת מפרק.

בסרטון פרופ׳ אמיר הרמן מסביר על ניתוח החלפת מפרק הירך.

למי מתאים ניתוח החלפת מפרק ירך?

ההתאמה לניתוח החלפת מפרק הירך נקבעת על סמך מספר גורמים:

  1. רוב הניתוחים מסוג זה מבוצעים אצל בני גיל הזהב. יחד עם זאת אין מניעה עקרונית לבצע את הניתוח בחולים צעירים במידת הצורך. מנותחים עם מצב בריאותי כללי טוב שמקפידים על תהליך השיקום, נוטים להחלים בצורה מהירה וטובה ביותר, והם סובלים פחות מסיבוכים.
  2. ניתוח מתאים כאשר התסמינים עליהם מדווח החולה קשים ומציקים. כאב כרוני המפריע לפעילות היומיומית, מקשה על שינה, לא מאפשר תנועה ולא מגיב לטפולים אחרים, עשוי להיות גורם חשוב לניתוח.
  3. כאשר ישנה מגבלה משמעותית בפעילות יום יום, קושי בקימה מכיסא, קושי בהליכה, עליה במדרגות וכדומה, ניתוח עשוי להתאים ולהועיל.
  4. כאשר נמצא נזק משמעותי למפרק הירך על פי אינדיקציות בצילומי רנטגן, הרופא עשוי להמליץ על ניתוח.
  5. חולים שניסו טיפולים שמרניים רבים ולא רואים הקלה, נחשבים מועמדים טבעיים לניתוח.
  6. בנקודה זו חשוב לומר כמה דברים על שיקום לאחר לניתוח החלפת מפרק ירך. שיקול מרכזי בפניה לניתוח הוא נכונות להקפיד על תהליך שיקומי מקיף. חשוב להבין כי תהליך השיקום הוא בעל חשיבות לא פחות מהניתוח עצמו. חולים שישתפו פעולה עם ההמלצות, יקפידו על פיזיותרפיה וניהול אורח חיים נכון, יפיקו את המירב מהניתוח.

ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית – משמעות ויתרונות

ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית נעשה בטכניקה שבה המנתח ניגש למפרק הירך מקדימה, שלא כמו בניתוח החלפת מפרק ירך בגישה אחורית. אחד היתרונות העיקריים של הגישה זו טמון בכך שהמנתח יכול לפעול מבלי לנתק את השרירים מעצם הירך. לכן, גדול הסיכוי שלאחר הניתוח תהיה תקופת החלמה מהירה יותר ועם פחות כאבים. בנוסף, מכיוון שלמנתח יש שדה ראייה ישיר של מפרק הירך ושל האגן, ללא צורך בהזזת המטופל בזמן הניתוח, נוח יותר למקם את השתל בצרוה מדויקת.

כמה זמן אורך הניתוח?

משך ניתוח של החלפת מפרק ירך בגישה קדמית תלוי במורכבות המקרה, ברמת הניסיון של המנתח ובגורמים נוספים. ניתן לומר שבאופן כללי הצפי לזמן הניתוח בין כשעה וחצי לשעתיים וחצי. יחד עם זאת, יש להביא בחשבון שהפרוצדורה לא כוללת רק את הניתוח עצמו. צפוי פרק זמן נוסף להכנות של לפני הניתוח, הסדרת תהליך הרדמה וכן ההתאוששות הראשונית שלאחר הניתוח. כל זאת על מנת להבטיח את בטיחות המטופלים ולהקטין את אי הנוחות.
נבקש להדגיש כי אורך הניתוח איננו משפיע ישירות על הצלחת הניתוח. ניתוח מוצלח של החלפת מפרק ירך נשען על המיומנות ורמת הניסיון של האורתופד המנתח, כמו גם קשור לאיכות השתל. חשוב לא פחות, התוצאות תלויות בשיקום ובשיתוף הפעולה של המטופלים בתהליך ההחלמה.

פרופ' אמיר הרמן עם מטופל

מה הם אחוזי ההצלחה של הניתוח?

ניתוח החלפת מפרק ירך ידוע כיום כבעל שיעורי הצלחה טובים מאוד. ההצלחה נמדדת הן במונחי הפחתת כאב והן במונחי החזרת יכולת התפקוד. על פי הספרות הרפואית, מעל 90% מהאנשים שעוברים ניתוח החלפת מפרק ירך אכן מדווחים על קלה משמעותית ברמת הכאב, שיפור ניכר בניידות ושביעות רצון גבוהה מאיכות החיים הכללית.
ראוי להדגיש כי עם השנים נרשם שיפור עצום גם באיכות שתלי המפרקים. תוחלת החיים של שתלי מפרק הירך עלתה מאוד בזכות חידושים בהליכים כירורגיים ושימוש בחומרים טובים יותר. על פי רוב, מטופלים שעברו את החלפת מפרק הירך נהנים מתוצאות טובות שמחזיקות למשך 15 עד 20 שנה. פרק זמן זה מושפע מגיל המנותחים, סגנון חיים, מחלות רקע ורמת הפעילות בשגרה.

איך נדע שהניתוח הצליח?

לתקופת השיקום והחלמה משמעות רבה בהצלחת הניתוח. הערכת הצלחת ההליך נמדדת בכמה קריטריונים מרכזיים:

  1. הפחתת הכאבים אחרי ניתוח החלפת מפרק הירך ואף שיכוך מוחלט של הכאבים הוא מדד מרכזי להצלחת ניתוח החלפת מפרק ירך.
  2. הצלחת הניתוח נשענת על השיפור ביכולת המטופלים לבצע פעילות יום יומית וליהנות מטווח תנועה גדול ופחות מגבלות בתנועה, לעומת המצב שלפני הניתוח.
  3. סימנים נוספים להצלחת הניתוח, ניכרים בצילומי הרנטגן ובדיקות הדמיה אחרות, המעידים על החלמה ללא סיבוכים משמעותיים.
  4. שיפור כללי באיכות החיים של המטופלים והיכולת לחזור וליהנות מפעולות רצויות או אהובות (כגון טיולים, פעילות גופנית), מהווים סימן להצלחת הניתוח.
פרופ’ אמיר הרמן
פרופ’ אמיר הרמן

שמי פרופ’ אמיר הרמן ואני אורטופד מומחה. תחום ההתמחות שלי הוא החלפות מפרקים – ברך וירך – וניתוחי שברים מורכבים.
היום אני מנהל מחלקת אורטופדיה במרכז הרפואי קפלן, רחובות. למדתי רפואה באוניברסיטת תל-אביב, והתמחיתי באורטופדיה בבית החולים תל-השומר ע”ש חיים שיבא. השתלמתי בארצות הברית בתחום ניתוחי שחזור וקיבוע שברים והשתלמתי בקנדה בתחום החלפות מפרקים – ניתוחי החלפת מפרק ברך וניתוחי החלפת מפרק ירך. עם חזרתי לישראל שימשתי כסגן מנהל מחלקת אורטופדיה, הייתי חלק מצוות ההקמה של בית החולים אסותא אשדוד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​