אחת התלונות השכיחות ביותר בקרב נשים וגם גברים כמעט בכל גיל אלו הם כאבי ברכיים. אמנם ככל שהגיל מטפס ועולה השכיחות עולה כמובן עוד יותר. למעשה בקרב בני הגיל השלישי (מגיל 60 ומעלה לרוב) לרוב כמעט כולם סובלים מתופעה של שחיקת סחוס בדרגה כזו או אחרית . כאשר בקרב חלק גדול מתוכם הדבר יבוא לידי ביטוי בכאבים רבים, דלקות מסביב למפרק, נוקשות וחוסר יכולת לתפקד ולשמור על איכות החיים התקינה
סיבות נפוצות לכאבי ברכיים למבוגרים
ישנן סיבות שונות המובילות לכאבי הברכיים באופן כללי בכל גיל כאשר יש את הסיבות הספציפיות המאפיינות את בני הגיל השלישי.
נמנה את הגורמים המוכרים והנפוצים ביותר.
פגיעות שחיקתיות
- שחיקת סחוס – עם העלייה בגיל מתרחש תהליך של שחיקת סחוס. לרוב הוא מלווה גם בתהליכים דלקתיים כאשר אלו מובילים לכאבים חזקים, לירידה בתפקוד של הברך ופגיעה באיכות החיים.
- שחיקת גידים – זהו שינוי בתפקוד של הגיד בעקבות שינוי במבנה שלו. זה עשוי להתרחש בעקבות מאמצים גבוהים מידי כמו גם התאוששות לקויה לאחר מאמצים.
- קרע במניסקוס – קרע כזה נפוץ בקרב בני הגיל השלישי. לא תמיד זה יקרה בעקבות חבלה. זה לרוב נגרם עקב שחיקה של מפרק הברך ולכן הוא נקרא קרע שחיקתי
פגיעות טראומתיות
- שברים – כאשר ישנה פגיעה כתוצאה מחבלה ישירה באזור הברך, עלול להיווצר שבר בפיקה, או בעצמות הברך שהן עצם הירך -הפמור או עצם השוק שהיא טיביה . השברים שמשפיעים הכי הרבה על פגיעה סחוסית הם שברים בתוך מפרק הברך .זוהי פגיעה טראומתית שעשויה להשפיע קשות על מצב הברכיים כאשר במקרים סבוכים לא יהיה מנוס מהחלפת ברכיים, במקרים כאלו אנו ממליצים להתייעץ עם אורטופד מומחה ברכיים.
- פריקה של פיקת הברך – מצב כזה הינו נדיר יחסית. זה קורה במקרים כמו תאונות דרכים קשות, נפלה מגובה רב וכדומה. פריקה היא שינוי במנח של עצם השוק ביחס לעצם הירך.
- קרע בגיד (גיד הוא רצועה שבה השרירי נקשר לעצם)– זוהי אחת התופעות הנפוצות ביותר. גיד שנקרע בעת מאמץ זהו גיד שהוא כבר קודם לכן היה ברמת עומס גבוהה. מדובר גם כאן לרוב בחבלה טראומטית לגוף המסב כאבים חזקים.
- קרע ברצועה(רצועה מקשרת בין שתי עצמות) – הרצועה הצולבת הקדמית הינה הנפגעת הראשית בקרב ספורטאים שסובלים מפציעות ספורט שונות.
- קרע במניסקוס – קרע שמתרחש בעקבות מעידה או חבלה כלשהי לברך, או בגילאים מבוגרים יותר ללא חבלה ואז זה נקרא קרע שחיקתי. קרע במניסקוס בגילאים צעירים יותר קורה בעיקר בקרב ספורטאים שמבצעים מאמצים סיבוביים שונים או שינויי כיוון תוך האצה והאטה. בגילאים מבוגרים יותר ללא חבלה עקב שחיקה של מפרק הברך
פגיעות דלקתיות
- גאוט זוהי מחלה אשר בה קיימת שקיעה של גבישי חומצת שתן אל המפרקם השונים בגוף במיוחד במפרקים של כפות הרגליים הברכיים או הקרסוליים.
- דלקת מפרקים שגרונית – (ראומטואיד ארטירטיס RA )זוהי מחלה אוטואימונית שמופיעה באזורי המפרקים ובמיוחד באזור הברכיים. לרוב השחיקה פה תהיה לא כמו בדרך כלל שבה ציר הברך מתעקם כלפי פנים , לרוב הברך תתעקם כלפי חוץ (ואלגוס)
זיהומים
- זיהום עמוק – זהו זיהום שמלווה בכאבים חזקים כאשר האזור נעשה נפוח, אדום, חם וכזה שמגביל מאוד את התנועה. זיהום כזה מחייב טיפול חירום.
- זיהום שטחי – זיהום סביב הברך ללא מעורבות של מעטפת המפרק. מחייב לרוב טיפול אנטיביוטי ומקומי בלבד
דרכי טיפול טבעיות בכאבי ברכיים אצל מבוגרים
אז כפי שהבנתם ישנן סיבות שונות המובילות לכאבי ברכיים כאשר לא בכולם יהיה צורך בטיפול. יש מצבים בהם לא יהיה צורך ביותר ממנוחה וכן הקפדה על שגרת חיים ופעילות שאינם גורמים לכאבים , ירידה במשקל תוריד מהעומס על הברך. אפשר תמיד להוסיף טיפולים מקומיים שונים כמו חבישה, שימוש במשחות, קירור או חימום של האזור הכואב פיזיותרפיה מתאימה וכמובן נטילת תרופות משככי כאבים או נוגדי דלקות.
דרכי טיפול טיפוליות בכאבי ברכיים למבוגרים
אם מדובר בפגיעה משמעותית, הרי שהטיפול יהיה חייב להיות משולב ויסודי יותר. זה עשוי לכלול טיפול תרופתי , פיזיותרפיה, רפואה משלימה ,קיבועים שונים- בסדים או בתומכים או מקבעי ברכיים תוך הקפדה על הגבלות תנועתיות שונות של ריצה או כל פעילות מאמצת.
דרכי טיפול תרופתיים בכאבי ברכיים למבוגרים
טיפולים תרופתיים כוללים – זריקות של סטרואידים אל תוך המפרק, זריקות של חומצות היאלורוניות, חומרים ביולוגיים PRP וחומרים שונים אחרים וכן הלאה.
לעיתים יהיה זה טיפול בנוגדי דלקת(שהיא לא זיהום אלא תגובה של הגוף למצב לא תקין) או טיפול ראומטולוגי במצבים של דלקות ראומטיות.
ניתוח
יש מצבים אשר בהם לא יהיה מנוס מביצוע טיפולים ניתוחיים שונים לצורך החלפה מלאה או חלקית של מפרק הברך זאת לאחר שלא צלחו ניסיונות הטיפו ללא ניתוח
איך אני לעומת האוכלוסיה?
פגיעות במפרק מוכרות בעיקר בקרב ספורטאים כאשר זה קורה לא פעם בעקבות פגיעות שונות כמו פציעות , תאונות וכדומה. עם זאת, בקרב אנשים מבוגרים מדובר בתופעה יחסית נפוצה כאשר כשלושים אחוז מתוך האוכלוסייה הכללית ולאו דווקא הבוגרת עשויים לסבול ממנה. ובגיל הבוגר יותר לרוב הרוב המוחץ סובל מכאבי ברכיים ושחיקת סחוס
כאבי ברכיים בעקבות שחיקת סחוס
שחיקת סחוס בברך היא אחת התופעות המוכרות ביותר והמובילות יותר מכל לכאבי ברכיים. לרוב זה קורה בקרב אנשים מבוגרים כאשר הסחוס המצוי בקצה כל עצם באזור המפרק באזור המפגש בין עצם הירך לבין עצם הברך, נפגע, נסדק או נשחק ונוצר חוסר החלקה של תנועות המפרק וחשיפה של סטרוקטורות . התוצאה מפגש כואב בין קצות העצמות (המפרק )מה שיוצר את כאבים, נפיחות, נוקשות מגבלות בתנועה. לפעמים גם יישמעו 'קליקים' בברך והתחושה תהיה כמו של קריסה של הברך או אפילו נעילה שלה בלי יכולת ליישר אותה.
מדובר בתופעה המסבה כאבים רבים כאשר ישנה הגבלה קשה בתנועה וחוסר יכולת לתפקד באורח תקין.
מצורף סרטון הסבר של פרופ' אמיר הרמן המדבר על שחיקת סחוס בברך:
ניתוח החלפת ברך בגיל מבוגר
לאחר כישלון מאמצי טיפול ללא ניתוח, הפתרון ברוב המקרים הוא ניתוח להחלפת המפרק. אמנם ישנן דרכים שונות אותן מנסים בדרך כלל לצורך מניעת ההידרדרות כמו טיפולים מניעתיים, טיפולים תרופתיים, שינוי הרגלים והפחתה ממשקל הגוף, אימונים ותרגילי פיזיותרפיה מתאימים וכן הלאה. כאשר המצב אינו משתפר ואף הולך ומדרדר, הרי שהדבר הנכון הוא ניתוח להחלפת המפרק. לרוב זה יהיה הפתרון הסופי והנכון ביותר בהתאם למצב.
חשוב לדעת כי ניתוח להחלפת מפרק הוא ניתוח מורכב המחייב ביצוע זהיר במיוחד. סטייה ולו הקטנה ביותר עשויה ליצור תוצאה לא מדויקת, לא נוחה וכמובן גם לא יעילה.
על כן חשוב תמיד לפנות אל אנשי מקצוע מומחים לתחום שיבטיחו תכנון מדוקדק, אבחון ממוחשב וביצוע מקצועי של כל ההליך.
לרוב אנשי מקצוע המצוידים בכל מה שצריך כולל ניסיון בתחום , ינסו להחזיר את החולה לשגרת חיים תקינה ולאיכות חיים משופרת.